Цунами тръгна от Афганистан, безхаберници залагат бомба под българската държава, която може да се взриви до месеци

Авторитарни и тоталитарни режими от близо и далеч подгряват огъня на „великото“ преселение и чакат кървавите си дивиденти

Димитър Иванов

След като талибаните преввзеха Кабул, от Афганистан потегли първата бежанска вълна, чийто брой достига 3,5-4 милиона души.

Досега България е приела 845 афганистански мигранти

и кандидати за бежанци. Повечето са настанени в центъра от затворен тип на МВР в Бусманци и в центъра към Държавната агенция за бежанците „Военна рампа“.
Австрия, Чехия, Дания, Унгария и Полша обявиха, че няма да приемат на своя територия никакви афганистанци, разпределени по квоти от Европейския съюз.
Турция, която няколко години удържа на своя земя повече от 4 млн. бежанци предимно от Сирия, заяви, че няма намерение да приема нови мигранти.
Дневно до 7 000 афганистанци нелегално преминават границата и търсят спасение в Иран. Данните са оскъдни и неточни, тъй като няма сериозен контрол върху 980-километровата граница между Иран и Афганистан, а информацията от ислямската държава пристига рядко и в твърде редуциран вид.
Пакистан вече е настанил на своя територия от три до четири милиона афганистанци. Според пакистанския посланик в Германия, сега „по-богатите и по-големите“ държави, управлявали в Афганистан през последните 20 години, са отговорни за бежанците.
Настават трудни времена.  

Златна жътва за международни трафиканти на хора, 

за каналджии, за етнически и религиозни стратези, за терористи и архитекти на антиевропейски политически проекти. Както през 2014-2015 г., те ще се опитат да насочат огромни човешки потоци към Европейския континент, за да променят човешкия и социалния му състав, да вкарат вируса на дългосрочни етнически и религиозни конфликти, да посеят разделение и омраза. 
Да стопират и даже да спрат пулса и дъха на европейската цивилизация.
Авторитарни и тоталитарни режими от близо и далеч подгряват огъня на „великото“ преселение и чакат кървавите си дивиденти.
Европейската реакция е разумна и премерена, но твърде бавна
ЕС предложи на съседите на Афганистан милиони евро, за да приютят бежанците. В момента тече съвещание на министрите на отбраната на страните от ЕС, а през септември еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон организира форум, на който желаещите държави да поемат ангажименти за приемане на бежанците.
През миналата година 42 000 афганистанци са получили бежанска закрила в ЕС и са втората по численост група сред сирийците.
Германия обеща да вземе повече от 40 000 афганистанци. Германският външен министър Хайко Маас посети Турция, Узбекистан, Таджикистан, Пакистан и Катар в опит да спечели сътрудничество в региона. Маас заяви, че ЕС предоставя 100 млн. евро помощ, а Германия още 500 млн. евро на съседните страни, за да помогнат с управлението на границите и борбата срещу екстремизма.
А България обяви, че ще приеме 70 души.
На 31 август вътрешните министри на страните от ЕС не успяха да постигнат съгласие дали да дадат убежище и на други групи, които могат да пострадат от новия ред в Афганистан: жени, деца и възрастни хора, съдии, правозащитници и журналисти.
Бившите съветски републики Узбекистан и Туркменистан, изплашени от предишните изстъпления на талибаните, затвориха границите си с Афганистан, като се позоваха на опасения от разпространяване на коронавируса.
Турция се опита да играе ролята на посредник и да повиши престижа си в региона, но срещна подозрение и недоверие от Иран и Пакистан.

afganistan_migranti2.jpg

Сред необразованата и ненаучена на труд мигрантска маса се промъкват и лица, податливи на ислямистка и терористична зараза

Късно е да правиш диги, когато водата вече те залива.

На фона на категоричната позиция, изразена от Австрия, Чехия, Дания, Унгария и Полша, откъслечните реплики на президент, временно служебно-Радево правителство и депутати от вече бившето 46-то народно събрание изглеждат още по-мижави и неадекватни.
Временни политици като Стефан Янев и Бойко Рашков се утешават с моментни данни, че „задържаните за незаконно влизане в страната чужденци до 23 август са 275 души“. А  „за целия месец юли броят им е бил 1 395 души“.
„Очаквам бежански поток от Афганистан след месец, но едва ли този приток ще бъде голям“, коментира самообявилият се за експерт по национална сигурност офицера от ДС Николай Радулов.
Заместник-председателят на Държавната агенция за бежанците Даниел Инджиев също е спокоен, защото очаква големите мигрантски потоци да заобиколят България. „Предполагам, че ситуацията ще е подобна, макар в момента да няма сериозно увеличение на миграционния поток. Практиката показва, че 1/3 от молбите за закрила се подават през първото полугодие на годината, а през второто - 2/3 от молбите. Това е традиционно, като най-натоварен е октомври.“

А до октомври има много време. Цяла вечност. Този Инджиев бил юрист и „работел“ в агенцията от 2004 г. Сигурно е проспал 2013, 2014 и 2015 г., когато месечно в България влизаха по 2 000-3 000 мигранти, центровете на ДАБ бяха претъпкани, предишното правителство не бе обърнало внимание на десетки доклади от външното и от военното разузнаване. На тогавашното ръководство на ДАБ се бе наложило да строи нови бежански центрове, да ремонтира изоставени училища и болници под проливен дъжд и под първите снегове през ноември и декември.
Служебният Стефан Янев засега усърдно изпълнява единствената задача, за която бе назначен от работодателя си: 

да осигури преизбирането на др. Радев за втори президентски мандат

 Всичко друго е допълнителна тегоба, от която о. з. генералът Янев нито разбира, нито се интересува. 
Янев, милиционерът Бойко Рашков, блестящите харвардци и др. аватари на Радев залагат под зданието на българската държава цъкаща мина, която може да се взриви точно след два месеца. Когато мигрантският поток ще се блъсне в оградата с картечници по турската граница, ще я обиколи и ще се стовари върху „защитното съоръжение“, което бе гордостта на бившия премиер Борисов. Съоръжението, което вече е пробито на редица места и се нуждае от спешен и сериозен ремонт.
"Втори път казвам: на границата са изпратени сили от Главна дирекция въздушна полиция, взети са решения на МВР и предстои свикване следващата седмица на Съвета по сигурност на МС. Една от темите ще е тази. Прави се необходимото относно подготовката на страната да приеме бежанци", заяви Янев пред Народното събрание.
Министърът на отбраната Георги Панайотов също е оптимист. Необходими били само 9,6 млн. лв. за участието на средно 600 военнослужещи и техника до края на годината за охрана на границата.
"Изпратили сме писмо до г-н Атанас Зафиров, председател на Комисията по отбрана, за средствата, от които се нуждае Министерство на отбраната, за да осъществи реализацията на плановете", успокои ни краткосрочникът Панайотов.
Писмо работа не върши, др. Панайотов. А кой е корифеят на отбранителната политика, лидерът на парламентарната Комисия по отбрана?

Как КОЙ? Това е др. Атанас Зафиров от БСП. Завършил български език, история и финанси във Великотърновския университет, специализирал политология и политически мениджмънт у нас и в Московската школа за политически изследвания. Най-високата длъжност, която е заемал преди да оглави една от важните комисии в Народното събрание, е „старши експерт“ в Община Бургас. После бил координатор в областния съвет на бургаската БСП.
Очевидно временният президент, временното правителство и временните депутати разчитат не на експертиза, на предварително заделени ресурси, сили и средства за справяне с бежанската криза, а на късмет и на пословицата „Куцото пиле Господ го храни“.
В ДАБ все така чакат да падне таванът
През  август омбудсманът на Република България Диана Ковачева извърши внезапна проверка в бежанския център „Военна рампа“ и констатира редица закононарушения и организационни нередности. Малолетни и непълнолетни деца бяха настанени в претъпкани помещения. Препоръките на омбудсмана не бяха изпълнени. Децата са били прехвърлени във физкултурния салон  и в изключително малки стаи. 
Шефовете твърдят, че очакват финансиране, но безхаберието продължава. Трета година откакто председателката на агенцията Петя Първанова, лична приятелка с бившата министърка на вътрешните работи Румяна Бъчварова, сега посланик в Израел, е абдикирала от длъжността си. Нищо лощо, след като толкова години успешно симулира служебна активност, но поне би трябвало да се довери на стойностни заместници. 
Ала и тук бежанци и служители нямат късмет. Заместниците на Първанова като познатия ни Даниел Инджиев са подбрани според кадровия принцип „Хвани единия, удари другия“. 
Поради организационния хаос и ниското заплащане са напуснали мнозина квалифицирани и опитни кадри. Не достигат социални експерти, възпитатели, лекари и медицински сестри. Единствената краткосрочна мярка е в София да бъдат командировани служители от другите центрове в страната. 
И Петя Първанова, и началниците на регионални подразделения чакат изборите, новата бежанска вълна, новото финансиране. Чакат  Годо.
Не стигат и преводачи. В Харманли с кандидатите за бежанци от Афганистан работи... един преводач! В „Овча купел“ и „Военна рампа“ също разчитат само на един езиков експерт. Подобно е и положението с преводачите от кюрдски, хинди, турски и даже  руски език.
В трите софийски центъра работи по един лекар, но още не е назначена нито една медицинска сестра. За адаптацията и за лечение на непълнолетни и непридружени деца са крайно необходими педиатри, психолози и др. медицински специалисти, които да знаят писмено и говоримо редки езици като пущу, дари и кюрдски. 
Липсват най-обикновени техници за поддръжката на помещения, парни и електрически инсталации, водопроводи и тоалетни. Половината хигиенистки са напуснали, без да им бъдат намерени заместници. Воня и антисанитария отново превземат центровете.
В РПЦ-София не са останали юристи, без които няма как да бъдат оформяни документите по процедурите за международна закрила и в делата, които се водят от и срещу ДАБ.
Вече два месеца заплатите на служителите закъсняват. От януари хората очакват предвиденото „солидно“ 10-процентно увеличение на заплатите, но то така и не идва. Някой от финансовите магьосници в агенцията „бил пропуснал да планира средствата“ и шефовете се страхуват да сигнализират в Министерския съвет, за да не ги накажат. Не е понесъл отговорност и „експертът“, планирал по една студена вода за колегите си.

Недостиг на лекарства и медикаменти

тревожи съвестните служители в агенцията. Липсват най-елементарни неща: антибиотици, сиропи за кашлица, болкоуспокоителни хапчета, превързочни материали. За възможните болни от Ковид-19 не са доставени никакви лекарства.
Лекарите изписват рецепти на болните мигранти и ако имат пари, те си ги купуват от аптеките. Ако нямат средства, разчитат на Аллах.
Храната е била и остава лоша, безвкусна и еднообразна, без плодове и зеленчуци, несъобразена с вкуса и традициите на съответните потребители. Откакто фирма на приближени до гербаджийската власт лица „печели“ конкурса за кетърингово хранене, ситуацията е безвкусна и безперспективна.
Сградата в „Овча купел“ отново се нуждае от ремонт. След като е ремонтирана повече от година. Течове, неотстранявани години наред, съсипват стени и помещения. Вследствие на грубо и немарливо отношение на мигрантите навсякъде са съсипани тоалетни и бани, мивки, кранове и душове. Като след бомбардировка.
През 2014 г. омразното на мнозинството българи червено-депесарско правителство на Орешарски свърши и нещо полезно: създаде 
Национален оперативен щаб за справяне с бежанската криза
Би било добре сегашните институции, експерти и длъжностни лица да отворят някои от документите на този щаб. Притиснати от обстоятелствата, тогава министерства, общини, цивилни и военни специалисти свършиха доста работа. Планове, програми и резултати от онази, първа бежанска вълна, могат да бъдат използвани като поука за грешки и като пример за постижения.
Най-вероятно походът на 3,5-4 млн. мигранти ще предизвика трус в съседните държави и ще повлече нови бежански потоци. Тазгодишната суша в Афганистан е обрекла на глад близо 7 млн. човешки същества. Тяхното поведение е непредвидимо. 
Непредвидимо е и поведението на руския диктатор Владимир Путин, който чертае планове за евразийско господство, скрит в дълбокия си бетонен бункер. Засега Руската федерация развръща нови и подсилва старите си гарнизони в Средна Азия.
Във взривения от талибаните регион, към който имат пряко отношение ядрени държави като Китай, Индия и Пакистан, живее повече от половината човечество. Ако този район бъде дестабилизиран, Европа ще ни се стори като прашинка, подхваната от цунами.
Нека да не повтаряме грешката на американските политически и военни експерти, които заявиха: „Знаехме, че талибаните ще превземат Афганистан, но не предполагахме, че толкова бързо ще се разпадне 300-хилядната правителствена армия и толкова скоро талибаните ще влязат в Кабул“.
И в СССР през 1990 г. никой не е очаквал, че Берлинската стена ще рухне толкова бързо.
Понякога и хубавите, и лошите неща изпреварват надеждите и предпазните ни ходове.