За лошите отношения между България и Русия Митрофанова обвини ЕС и НАТО

Елеонора Митрофанова

Елеонора Митрофанова

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова обяви, че проблемите в отношенията между София и Москва през последните години са заради обвързаностите на България с ЕС и НАТО. Съображенията си дипломатът развива манипулативно в специална статия за списание „Международни отношения“, предоставена и на Епицентър.бг.

В сегашните условия руско-българският диалог се развивал нелесно, а присъщата му от самото начало цикличност не е изчезнала, изтъква Митрофанова. Според нея очевидният етап на възход е бил през 2018-2019 г. 

„Благоприятният период обаче не продължава дълго.

От октомври 2019 г. София започва лишената от логика „борба с дипломати“ от Посолството на Русия. В резултат на това до настоящия момент са изгонени общо 9 наши служители“, жалва се дипломатът, но и дума не обелва, че реално става дума за служители на руските разузнавателни служби, прикриващи се у нас като дипломати. Точно тези добри другари са заподозрени в придобиване на секретна информация, убийства на наши граждани, взривове на военни складове и заводи, антибългарска пропаганда.

Така според Митрофанова сме превърнали „нашите отношения в придатък на ситуацията на световната арена и на някакви съюзнически задължения. Това е неуважение към руския и българския народ“, внушава поредната манипулация посланичката, пропускайки, че България е лоялен член на ЕС и НАТО, а благодарение на партньорите ни в страната ни през последните 30 години е преодолян болшевишкият тоталитаризъм, наложен от СССР и е утвърдена демокрацията.

„Участието в каквито и да било структури и съюзи не бива да е пречка за изграждането на прагматични и взаимноизгодни контакти със страните, които не влизат в тези обединения. Ако за България, да речем, е изгодно сътрудничеството с Русия в търговско-икономическата, инвестиционната, енергийната, технологичната и други сфери, следва ли да се отказваме от това заради изкуствено натрапени блокови интереси?“, пита Митрофанова, забравяйки, че изкуствено на България е натрапвано единствено руското и съветското робство.

Руският дипломат не пропуска и темата за Черно море: „В заявленията на официални лица на Република България често чуваме, че българската страна подкрепя необходимостта от установяването на добросъседски отношения в региона. Ние също се смятаме за съседи на България – Черно море ни дава обективно право за това – и сме заинтересовани от такива отношения.

Обаче плановете за създаване на военноморски координационен център на НАТО във Варна, съвместните мащабни учения с участници извън региона и използването в тях на образа на Русия като „враг“ трудно се вписват в концепцията за добросъседство“. Представителят на Кремъл у нас обаче мълчи, дали е в духа на добросъседството да се анексират територии от чужди държави, Крим да се превръща в ядрена военна база, а Черно море да се представя като руско море, в което Путин е единственият господар.

Реално текстът на Митрофанова е типична хибридна операция срещу България, съшита с манипулации, неверни внушения и лъжливи призиви за братство и добросъседство. Митрофанова съвсем не крие, че очаква такава политика от президента Радев и служебния премиер Янев, подстрекавайки ги към геополитическа преориентация, но пропускайки най-важния факт, че те и кръговете около тях съвсем не са българския народ, който е направил цивилизационния си избор за партньорство със Запада.