За зелен хайвер ли пратихме Интерпол: Вместо Денис Сергеев, Сергей Лютенко и Пьотър Борисов, издирват несъществуващи лица

Тримата килъри са спец екип от подразделение 29155 на ГРУ

Издирваните с червена бюлетина

Издирваните с червена бюлетина

 Вчера Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна задочни обвинения на трима руски граждани за опита за убийство на Емилиян Гебрев и сина му. Обвиненията срещу тях бяха обявени още в края на януари, но едва месец по-късно държавното обвинение съобщи официално имената им. Тримата руснаци са: Сергей Викторович Павлов /SERGEY VIKTOROVICH PAVLOV/, Сергей Вячеславович Федотов /SERGEY VIACHESLAVOVICH FEDOTOV/ и Георги Горшков /GEORGI GORSHKOV/. Още на 26 януари Faktor.bg в свое разследване съобщи, че точно тези имена са подадени и на Интерпол и се издирват с червена бюлетина. Проблемът е, че предполагаемите убийци няма как да бъдат открити с тази самоличност, защото  това са имената им по документите, с които са влезли на наша територия, за да извършат убийството. Килърите са известни и като гражданите на РФ, с имената Денис Сергеев, Сергей Лютенко и Пьотър Борисов.  За тези имена, които се свързват и с конкретни физически лица в масивите на европейските разузнавателни служби има достатъчно информация.

gru_fedotov_pavlov_gorchkov3.jpg

Тримата са част от 


спецекип от осем офицери от подразделение 29155

на руското военно разузнаване, известно преди като ГРУ. Според разследващите сайтове The Insider, Bellingcat и Der Spiegel, съдейки по базата данни за полетите, групата отровители е идвала в България три пъти. Първият път (или това е бил първи опит, или подготовка) – през февруари 2015 г. Първо пристигат трима: Сергей Федотов, Сергей Павлов  и Георгий Горшков. Те остават в България за седмица – от 15 до 22 февруари, а след това са сменени от втора тройка: Иван Лебедев (Иван Терентиев), Николай Кононихин (Николай Ежов), Алексей Никитин (Алексей Калинин). Те действат също около седмица (от 26 февруари до 8 март). По-късно са сменени от Владимир Попов (Владимир Моисеев), известен с участието си в неуспешния опит за преврат в Черна Гора. Той остава в България още пет дни – от 6 март до 11 март.
В средата на януари прокуратурата разсекрети и публикува седем клипа от охранителни камери, на които е записан предполагаемият отровител на Гебрев. Той е с широкопола шапка и черни ръкавици. Британският разследващ сайт Bellingcat съобщи, че шефът на екипа, осъществил нападението с „Новичок“ срещу  Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, е същото лице, което е уловено от камерите в подземния паркинг на фирма ЕМКО в София в деня на атентата срещу Емилиян Гебрев.

На този етап остава загадка, дали българските власти са се опитали да изяснят валидността на имената, паспортните данни и друга налична информация за килърите със съответните власти в Русия. Известно е, че между прокуратурите на България и Русия са подписани договорености за сътрудничество в борбата с тероризма. Вчера от Руското посолство в София официално заявиха, че все още

не са получавали запитвания за руснаците,

издирвани за опит за убийство на българи. Ако поискаме от тях информация за Сергей Викторович Павлов /SERGEY VIKTOROVICH PAVLOV/, Сергей Вячеславович Федотов /SERGEY VIACHESLAVOVICH FEDOTOV/ и Георги Горшков /GEORGI GORSHKOV/, със сигурност ще получим отрицателен отговор.
Тогава излиза, че Интерпол е пратен за зелен хайвер, поне на този етап – да издирва хора, които реално не съществуват и никога не са живели на територията на Руската федерация.

Пропуск и недоглеждане от страна българските специални служби и разследващите или някаква специална тактика прилагаме по отношение на тримата убийци на Гебрев и сина му? Или някой просто не иска  Денис Сергеев, Сергей Лютенко и Пьотър Борисов да бъдат открити, задържани и изправени пред българското правосъдие?

Покушението над бизнесмена Емилиян Гебрев е извършено през 2015 година. Той, синът му Христо и един от служителите на компанията му са се почувствали неразположени и са били хоспитализирани със симптоми на отравяне. Лабораторията е открила следи от вещество от класа на „Новичок“, но тогава не са били открити виновниците. Самият бизнесмен твърди, че в случая има руска следа. Причината, според него, може да бъде, че неговата оръжейна компания доставя оръжие на украинските въоръжени сили.