​Беден кипърец - кредитен милионер, стои зад гръмналите цистерни

Минотарен собственик е Станко Станков - бивш кмет на Балчик

Кой е собственикът на гръмналите край Хитрино цистерни? Отговор на този въпрос дава разседващият журналист Григор Лилов в свой коментар във Фейсббук. Според него следите водят до един беден кипърец - кредитен милиардер от ПИБ - нашата Първа инвестиционна банка.

Собственик на цистерните е „Булмаркет”, създадена през 1996 г. Годишно търгува с около 120 000 - 140 000 тона LPG (пропан-бутан). Газът се доставя от Русия, Украйна, Казахстан, Румъния и др.

Фирмата има:

- шест собствени терминала за газ и нефтопродукти в България и Румъния,

- 150 ЖП-цистерни и автоцистерни (собствени и под наем) за газ,

- кораб-газовоз „POLARIS” за LPG с вместимост 3300 м3 и неограничен район на плаване.

През 2014 пускат в действие втoри терминал за LPG в Румъния, Гюргево. Вместимостите за пропан-бутан в базата ще са 2200 куб.м, с възможност за обработка на 1000 тона за денонощие.

Управител и минотарен собственик е Станко Станков. бил е кмет на Балчик през 90-те години.

Компанията редовно нарушава санкциите на ЕС срещу Русия, като нейни кораби акостират в пристанищата на Крим. От руските фирми ЮВАС и АЕГАЗ товарят газ за България.

Основният мажоритарен собственик на капитала на "Булмаркет" е друга компания - „Вектра консулт“. Неин собственик пък е офшорката „Борунди сървисис лимитид“. Зад тази офшорка като собственици стоят други офшорки - "Lеn Secretarial" и „Din Nominees".

Зад тях е кипърският гражданин Георгиус Георгиу

Той се води собственик на маса офшорки. Зад него пък е застанала Първа инвестиционна банка. Тя му е отпуснала кредити за повече от милиард – 1 271 461 780,13 лв. Т.е. повече от капитала на самата банка. (Между впрочем, през 2014 първата компания по веригата - Булмаркет ДМ, се разделя на няколко фирми. Три от тях - „Булмаркет автотранспорт“, „Олео протеин“ и „Порт Булмаркет“, са обект на залог, според договорите по кредитите на стойност 54.5 милиона евро, отпуснати от ПИБ пряко на „Булмаркет ДМ“. Така че има и пряка връзка по веригата от фирмите.)

Самият Георгиус Георгиу се води като мултимилионер у нас. Има активи за над 800 млн.

Например той е собственикът на дружество "Юлен", което държи ски-лифтовете и пистите на Банско, на "Витоша ски", на остатъците от Кремиковци, на ОЦК-Кърджали, на туристически и транспортен бизнес - например такситата „О'Кей Супертранс" (най-големия таксиметров превозвач в столицата), на фирми за пътно строителство и т.н., и т.н.

Кипърският "мултимилионер", така тясно свързан с родната банка ПИБ е роден през 1971 г. Живее в предградие на Никозия. Социално слаб. В кооперацийка, където държи помещение на нейния партерен етаж! (давам снимка).