"Кръга на златния лъв" – българска идея за руско влияние в НАТО

Секретна група на офицери от запаса се превръща в потенциален риск за сигурността на Алианса

Професорът по политология Андерс Вестхолм разследва дейността на групата

Професорът по политология Андерс Вестхолм разследва дейността на групата

Те наричат себе си "Кръга на златния лъв" (Circle of the Golden Lion) и поддържат връзки с Русия. Информацията за тях се появи в предаването "Kalla Fakta" на телевизия TV4, цитирано от Aftonbladet

Дейността на групата трябва да бъде разследвана заради потенциалния риск в областта на политиката на сигурността, смята политологът Андерс Вестхолм.

В "Кръга на златния лъв" влизат офицери от запаса от България, Норвегия, Швеция, Германия, САЩ и ЮАР. Според авторите на разследването групата има 14 командири и един главнокомандващ. Тяхната цел е да проникнат в Международната конфедерация на офицерите от резерва на НАТО (CIOR).

Всеки от групата е или е бил в ръководния състав на CIOR. Висшите ръководни органи на НАТО ползват анализите и експертизата, както и съветите на CIOR. В момента постоянен представител на CIOR в НАТО е Бен Джонкърс, един от командирите на "Кръга на златния лъв".

През 2017 година

в състава на секретната група влизат 9 шведски офицери от резерва,

според информацията от списъка, с който разполагат журналистите от TV4. Те работят или са работили в областта на разузнаването, авиобезопасността, отбранителната индустрия и в оперативния отдел на Генералния щаб на шведските въоръжени сили.

Един от членовете на "Кръга" се е съгласил да говори с журналистите при условие, че ще остане анонимен. Той е потвърдил, че групата единомишленици представлява платформа за влияние и всичко, което се обсъжда в нея се пази в тайна, за да не възникнат проблеми с националните законодателства и официалните власти.

Той разказал как е опитал да вербува в групата шведския офицер от резерва Йорг Холмлунд, който работи в момента като ковендант в Националния оперативен отдел на полицията. Холмлунд обаче отказал,  като му било казано, че реално решенията на CIOR се вземат от членовете на "Кръга на златния лъв".

Холмлунд съобщава за полученото предложение на тогавашния шеф на военната академия Улф Юхансон.

Съгласно устава на "Кръга", неговите членове трябва да подписват съгласие да обменят информация с останалите и да работят поред плановете на групата.

Когато журналистите се свързали с представители на въоръжените сили на Швеция получили отговор, че властите знаят за съществуването на "Кръга на златния лъв", но не го намират за опасен и, че обединението носи "приятелски характер".

Професорът по политология Андерс Вестхолм, обаче, е на друго мнение. Според него, дейността ва групата може да доведе до вземането на грешни политически решения, включително и от въоръжените сили на страната.

"Когато се появява информация, че шведски офицери заедно с офицери от други страни са се включили в тайна организация, чиято дейност не може да бъде следена от въоръжените сили, тя трябва да бъде разследвана като заплаха за националната сигурност", смята той.

"Кръгът на златния лъв" е бил 

създаден по българска инициатива

 в качеството му на паралелна ръководна група в рамките на CIOR.

Журналистите от TV4 се свързали с нейния основател - полковник Константин Попов.

"Организацията е закрита още преди 5 години", отговаря им той и затваря телефона.

Попов е председател на българска организация на резервистите, които одобряват стария Варшавски договор.

"Те се отнасят недружелюбно към НАТО", казва пред медията Велизар Шаламанов(служебен министър на отбраната, б.р.).

Според източници на TV4 роднината на Попов, Димитър Попов(негов брат, б.р.) също влиза в тази организация и дори е бил президент на цялата Международна конфедерация на офицерите от резерва на НАТО. (Димитър Попов e бил номиниран от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва-СОСЗР  за президент на  Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва към НАТО-СИОР. В същото време обаче СОСЗР от 2012 г. е член едновременно и на базирания в Москва Международен консултативен комитет на организациите на офицерите от запаса-МКК. От 2014 до 2016 България председателства СИОР, б.р.)

Тогавашният български министър на отбраната Николай Ненчев е

предупреждавал НАТО,

когато Димитър и Константин Попови се появяват в CIOR.

"Много е тревожно това, че мнозина от офицерите-резервисти изпитват носталгични чувства към комунистическото минало на страната и открито симпатизират на Русия", пише още Aftonbladet.
Превод: Faktor.bg