​Пропагандната война на Кремъл изпилва с думи българските мозъци

Европа и САЩ проспаха дезинформацията на Москва, чак сега готвят защитна стратегия

През февруари словашкият активист и гимназиален учител Юрай Сматана публикува списък на 42 уебсайта, които разпространяват прокремълската пропаганда в Словакия и Чехия.

Заедно с други активисти той е посветил последните няколко месеца на това явление и е открил много сходни системи от проруски сайтове в Словакия, Чехия, Унгария и България

"Повечето от тези сайтове са анонимни, но съдържанието им е направено много професионално", коментира Сматана в интервю за словашкия всекидневник "Денник Н".

Как е организирана системата за дезинформация на Кремъл в бившите братски страни?

Началото е лесно-сайт може да регистрира всеки, при това на ниска цена и да пише каквото пожелае (или му наредят), без да попада под ударите на законите за медийна регулация.

Нещо повече-обикновено физически "медията" не съществува, а на посочения адрес на изданието, никога не са чували за нея. Това обаче не пречи на подобни сайтове да набират популярност.

В много от случаите основателите на платформите са неизвестни, трудни са за проследяване или не дават достатъчно информация за себе си, а авторите на „новините”, статиите и коментарите са неизвестни или публикуват под различни псевдоними.

От няколко месеца броят на сайтовете по целия свят, подкрепящи 

кремълската информационна война, постоянно расте

И те са само върхът на айсберга. Появяват се непрекъснато още и още подобни платформи, а напоследък активността им е особено засилена-не само спрямо страните от бившия Съветски съюз, пост-комунистическите страни, но и на Запад.

Тези сайтове може да се определят като: черни, сиви и бели. "Черните" най-често са анонимни, там се публикува чиста дезинформация съобщения, които буквално са измислица.

Например, че наблюдателка от ОССЕ е открила масов гроб в Източна Украйна, а откритите трупове са с извадени органи. По-късно се оказа, че всъщност са открити четири трупа, а органите им са непокътнати.

Това обаче не попречи на много сайтове да публикуват информация за зверства и масови екзекуции и да се позовават на ОССЕ като източник.

При "сивите" и "белите" сайтове се публикуват истинска факти, но смесени с коментари, тенденциозни фрази, внушения.

"Белите" сайтове са реално съществуващи медии, които от фактическа гледна точка публикуват достоверни информации. Там обаче дават място за изява на хора с проруски възгледи, представят руската гледна точка и въобще дават поле за изява на хора с точно определено прокремълско мнение. В "белите" сайтове има реална, истинска информация, но те представят ситуацията едностранчиво.

„Публикуването на такива „информации” целят да отблъснат и объркат хората, които ще си кажат, че истината въобще не съществува, че всичко е лъжа, че всички медии лъжат и политиците не казват истината.

Това според мен е нова форма на пропаганда. Това се нарича отравяне на информационното пространство”, смята Юрай Сметана.

Кремълските тролове атакуват слабите демокрации в Източна Европа, целта е да намалят лоялността на гражданите към собствените им държави.

Темите са различни, но статиите, онлайн коментарите и сайтовете си приличат в няколко отношения.

Западните страни се описват като политически и морално покварени, Русия е представяна като сила, защитаваща морала и традиционните ценности, а страните от бившия комунистически блок са особено податливи на руската пропаганда

В добавка към сегашните проблеми те натрапват изфабрикувани твърдения от историята, които представят за сензационни открития: например, изопачаването на решението на Европейския съд за правата на човека и отрича отговорността на съветската тайна полиция за катинското клане на полски офицери през 1940 г.

Същевременно интернет тролове в традиционни и социални медии все по-често заливат форумите, като се представят за алтернативи на "общоприетото мнение, налагано на гражданите от държавната пропаганда".

Често официалната позиция на държавата се сравнява с методите, прилагани от фашистите и болшевиките. Представяйки традиционните медии за ненадеждни и манипулирани от Запада, те призовават „народа да се събуди, да си отвори очите и най-после да разбере истината”.

Нерядко тези онлайн активисти се подкрепят от псевдо НПО-та, които Кремъл отдавна използва като инструменти във външната си политика.

Британският мозъчен тръст „Чатъм хаус” изчислява, че финансирането само на проруските неправителствени организация достига 100 милиона долара годишно.

Ферма за тролове

Но всичко дотук бледнее пред практиката на кремълските „политтехнолози”, както ги наричат в Русия.

През април руски „трол” проговори пред медиите и разказа за така наречения Център за изследване на интернет на ул. „Савушкина“ в Санкт Петербург.

Сградата е на четири етажа. Има отдел за социалната мрежа LiveJournal, новинарски отдел, отдел, където се създават новини и демотивиращи колажи, както и отдел за видео производство.

Има специален украински отдел, както и „английски отдел”, където целенасочено се атакуват сайтовете на CNN и BBC или New York Times-на прицел са най-големите и влиятелни медии.

Има и специални тролове за Фейсбук –те са разпределени в 40 стаи с 20 човека във всяка и всеки има отделни задачи.

Задачите се сменят всеки ден – може да е Обама, Меркел, може да е Гърция, Северна Корея

Всеки си има отделен офис, бюра, компютри и никой няма право да се разхожда по етажите и трябва да си „седи на мястото”.

Там работят стотици хора, на 12-часови смени, срещу заплата от 700 и повече долара, а нормата е 135 коментара за смяна.

Според Марат Буркхарт, никъде другаде по света не съществува подобна работа.

Кандидатите за тази „работа” трябва да напишат примерни текстове и след това, след много внимателен подбор се определят, тези, които ще работят във „фермата за тролове”.

След това започват задачите по същество, като непрекъснато се провеждат „идеологически проверки,.

Марат Буркхарт е бил в отдела, който отговаря за регионалните сайтове в Русия, а задачата му е била да участва активно във форумите с прокремълска позиция.

„Ние коментирахме под постове. Някой например напише нещо – някаква новина – и нашата задача беше да я коментираме. Разделяхме се на два отбора от по трима.

Един от нас е „Злодеят“, който не се съгласява с нищо и критикува властите, за да придаде усещане за автентичност на форума.

Другите двама започват дебат с него. Например: „Не, изобщо не си прав. Всичко е вярно в тази статия“.

Единият, например, ще публикува някаква графика или снимка, подходящи за темата. Другият пък ще постне линк към нещо друго, което подкрепя аргументите им. Разбирате ли?

Злодей, снимка, линк

Не си говорим, защото сме заети. Всеки коментар не трябва да бъде по-кратък от 200 знака. И просто трябва да седиш и да пишеш, и пишеш без край. Не си говорим, защото виждаме на екрана какво пишат другите. Някой пише новина, други я коментират, създаваме илюзията за истинска активност във форумите.”, разказва бившият трол.

Ето и описанието на една типична задача, поставяна на „работниците във фермата”:

Тема: Войски на НАТО са инфилтрирани в армията на Украйна

Ключови думи: новини, Украйна, Русия и Украйна, Украйна политика, НАТО, наемници

Задача: Постави темата за обсъждане в 35 местни форума

Работата започва след първия пост, който трол от друг отдел публикува в социалната мрежа LiveJournal под името flcrbgrjn. Той пише, че чужди наемници се бият на страната на украинската армия и слага линк към видео, което твърди, че показва двама американски войници в югоизточния град Мариупол.

"Хунтата в Киев редовно насъсква медиите си срещу Русия и те лъжат безсрамно и безскрупулно. Те твърдят, че руски военни се бият на територията на Украйна, но отказват да покажат доказателство (защото няма такова). Но когато става дума за украинските въоръжени сили, окопаните в Киев американски пионки казват, че няма доказателство за присъствието на чужди наемници и западни шпиони сред тях. Лъжат и дори не се изчервяват.“

Този пост се появява първо в първия форум от списъка, който е изготвен по азбучен ред – Астрахан. После се появява „Злодеят“, който работи под името Яна24. Така триото започва работа. Първо се оспорва публикуваното от flcrbgrjn.

“За какви наемници от НАТО говориш? Снимали някакъв американец там и какво? Изобщо не е ясно какво са правели там. Русия както винаги обвинява Украйна за нещата, които самата тя прави. Всички говорят за вашите собствени наемници и все още не ги изтегляте“.

После идва ред на средния трол, който остро отговаря на „Злодея“, отрича написаното от Яна24 и поства линк към втора статия, която пише за американски войници в Мариупол.

"Прочете ли изобщо текста? Ако следиш темата, трябва вече да знаеш колко много доказателства бяха показани, че войната в Украйна продължава, защото Западът и Порошенко не искат мир. Бяха намерени вещи на западни войници, а сега откриха и самите войници. А намериха ли доказателства за руски войници в Украйна? Или самите войници? Не!“

Следващият по реда си е тролът със снимката, който обвинява Запада в лицемерие и добавя демотивиращ колаж за акцент.

„Западът е толкова двуличен. Всеки път Западът обвинява Русия за войната, а в същото време изпраща наемници от НАТО да се бият в украинската армия. Това е политика на двойния стандарт!“

След форума в Астрахан идва този в Бийск. После са Брянск, Велики Новгород, Владивосток, Волгоград, два форума във Воронеж, няколко национални форума – например „Чупакабра“, накрая на азбуката са Чита и Чеерповец и така темата вече е излязла на върха в резултатите от руската търсачка „Яндекс”.

„Най-смешно беше, когато американският президент Барак Обама беше сниман да дъвче дъвка в Индия и после я изплю. „Трябва да напишеш 135 коментара за това и не бъди притеснителен в думите си. Пиши каквото искаш, само слагай думата Обама по-често и добавяй всякакви глупости.“

В задачите винаги трябва да включваш заключение, което вече е подготвено – че Обама е черна маймуна, която не знае какво е култура. Водиш го в древна Индия и той ти дъвче дъвка там.

Веднъж написах, че мнозинството германци подкрепят политиката на Путин. Такава беше задачата дословно: „Напиши, че мнозинството германци подкрепят политиката на Путин и са недоволни от Меркел“.

Влиянието на руската пропаганда е особено силно в страните от бившия комунистически лагер

със силни икономически и исторически връзки със СССР, а населението е недоволно от посткомунистическия преход след 1989 г. и руската пропаганда се възползва от тези нагласи.

Преди това обаче Кремъл "си предлага" с дружелюбна кампания. Неговата цел е да спечели на своя страна хората по места и да ги убеди, че Москва им желае само доброто, дружбата с Русия ще донесе само ползи, а властта в "Третия Рим" е пазител на традиционните ценности.

Особено агресивна е информационната война, която кремълската пропаганда води срещу Балтийските държави - Литва, Латвия и Естония, където има голяма и компактна маса от местно рускоезично население.

Според мнозина в Литва, руският натиск над страната вече е започнал. Подобна история разказва Рамуне Раманаускиене - главен редактор на регионалното издание "Таурагски куриер"-малък вестник с онлайн издание.

"Обади ни се един господин - бизнесмен от Русия. Представи се с името Виктор Авраменко и каза, че иска да направи платена публикация в нашия вестник", обяснява главният редактор на вестника Рамуне Раманаускиене.

Човекът предложил 500 евро за наглед невинна публикация на икономическа тема.

"Обясни, че това е част от амбицията на Руската федерация да публикува материали в литовски медии и най-вече в граничните райони с Калининградска област. Като го прочетох, веднага разбрах, че става дума за пропаганда. За мен нямаше съмнение. В тази статия се казваше, че ако Литва не дружи с Русия, ще живеем зле и ще трябва да разчитаме само на помощи от Европейския съюз", разказва журналистката.

„Бизнесменът” изрази готовност да ни изпраща редовно такива платени публикации. Като ги попитахме кой ще плаща и под каква форма, мъжът ни обясни, че ще дойде лично от Русия и ще ни даде парите в брой на ръка. Не искал никакви разписки, квитанции или документи”, казва Рамо…

Тя веднага подава сигнал в местните спецслужби, където й обясняват, че подобни тенденциозно написани статии все по-често се срещат в литовската преса.

"Вълна от проруска пропаганда по рускоезичните телевизионни канали" залива Латвия след развитието на събитията в Източна Украйна, заяви по повод тези кампании латвийският посланик в Европейския съюз Илзе Юхансон.

"Когато гледам руските канали, чувствам, че се връщам в 80-те", заяви латвийският дипломат, като отправи критика, че рускоезичните телевизии използват реториката от времето Студената война, а властите на Украйна са наричани "фашисти, нацисти и т.н.".

През април Латвия последва примера на Литва и забрани излъчването на руската национална телевизия на територията си. Решението беше взето заради опасения, че руските предавания представляват риск за сигурността на балтийските държави.

Списък от 77 сайта, разпространяващи руска пропаганда в България,

публикува анонимен коментатор в

http://petatakolona.com/spisak-na-saytovete-razpro...

Журналистът Иво Инджев разказва, със съгласието на автора Иван Панчев, че има журналистически опит, а за да направи „класацията” на проруските сайтове е следил всекидневно два месеца скриншоти от фейсбук на руски тролове .

Прави уговорката, че някои от сайтовете са преценени по други критерии- например по рязкото преобладаване на руски източници спрямо украинските при отразяването на събитията в Украйна.

„Списъкът дава представа до каква степен българското виртуално пространство е заразено с вируса на кремълската пропаганда като част от руската информационна война срещу България”, коментира Инджев.

Истината обаче е, че за червените и московски тролове в българските интернет медии се говори отдавна. Пионерите са малкият Кирчо Добрев, депутат и в този парламент от левицата и любимецът на Станишев, наричан българският Гьобелс – Антон Кутев. Още преди две години анализаторът Стефан Гамизов публикува разпечатки за организацията и действията на тролевете, ръководени от Добрев. Специален принос в този вид хибридна война има и съпругата на лидера на ПЕС – Моника Станишева. Преди година лъснаха поредица от нейни имейли с опорни точки по важни от политическия живот на страната теми. Чрез тях основната цел бе да се демонизира политическият противник с лъжи, измислени внушения и дезинформация. С организирани тролове се изявиха и Цензурата на Бареков и Атака на Волен Сидеров.

ДНАС, МВР и държавното обвинение обаче геройски проспаха тази информационна война и не предприеха нито една акция или разследване в тази посока. И ако по времето на правителството на Орешарски бездействието на институциите беше напълно разбираемо, защото работеше за олигархията и мафията, то недопустимо е сега отново да се пропуснат опитите на Русия и агентите им у нас да промиват мозъците на българите.

За това, колко сериозна е заплахата говори фактът, че през март лидерите от ЕС решиха да създадат специално 

звено за борба с руската пропаганда

Идеята е да се създаде специално медийно звено за противодействие на това, което ЕС нарича „агресивна пропагандна кампания от страна на Русия”.

Лидерите на ЕС признаха, че са били изненадани от ожесточената информационна война, водена заради Украйна.

„Европейският съвет подчерта необходимостта от подобаващ отговор на продължаващите дезинформационни кампании на Русия”, заяви ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини.

Страните-членки и европейските институции трябва да подготвят до юни план за действие в подкрепа на свободата на медиите, се казва в проекторешението, като се допълва, че „създаването на комуникационен екип е първа стъпка в това отношение",

Целта е да се създаде екип в Брюксел, който да следи руските медии, да открива очевидните лъжи и каква е истината, като го прави достояние на страните членки на ЕС. Отговорност за тази виртуална битка имат и националните правителства, а тепърва предстои да видим как ще реагира на пропагандната война кабинетът на Борисов.