Инициативният комитет за Освобождението – активисти на БКП/БСП, русофили, десари, но одобрени от Руското посолство

За пореден път се проваля и шансът на президента Радев да бъде обединител на нацията

20 дни преди официалните чествания на 3 март и 140-годишнина от Освобождението на българите, имената на участниците в инициативния комитет за тяхното отбелязване са покрити в мъгла и загадъчност. Ясно е само, че преди три седмици бяха приети от президента Румен Радев, а той благосклонно прие да бъде патрон на тържествата. Тази конспиративност е разбираема и обяснима –  ядрото на въпросния инициативен комитет е подбрано и съставено все от проверени другари – тясно обвързани с БКП/БСП, стари десари,  заклети русофили, които винаги са привиждали 

националния ни интереси и идеали единствено през кремълските

Тук са и почти всички казионни организации, с ясна русофилска ориентация. Една част от избраните са били и в инициативния комитет, издигнал Румен Радев за президент. Ясно е, че още пет години ще ги пробутват с повод и без повод като новите царедворци. Естествено за пълнеж са сложени и няколко творчески съюза, шефове на университети, кметове на градове, свързани с Освобождението, руското крило на църковния клир, както и министри, които трябва да институционализират тържествата.
Съпредседатели на въпросния инициативен комитет са историкът на БСП Андрей Пантев и шефът на БАН академик Юлиян Ревалски. Сред достойните са : Дружество на русистите в България, Съюзът на ветераните от войните, Съюз на военноинвалидите и пострадалите от войните,   Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД и Фондация „Славяни“,  Български антифашистки съюз, Софийско сдружение за приятелство с Русия „Ал. Невски“, Българо-руска търговско промишлена палата,  Национално движение „Русофили“, Славянска литературна и артистична академия Варна, Съюз на офицерите и сержантите от запаса, Съюз на тракийските дружества, Гражданско сдружение „Отечествен съюз“, Синдикат на българските учители, Дружество на училите и специализиралите в Русия и ОНД „Найден Геров“, Славянското дружество в България, Форум „България-Русия“, Фондация „Устойчиво развитие за България“ и т.н. 
Най-многобройна е групата на бивши и настоящи активисти на БКП и БСП – Анжел Вагенщайн, Станка Шопова, Любомир Коларов, Елена Йончева, Александър Симов, Валери Жаблянов, Стефан Данаилов, Чавдар Добрев, Ваня Добрева, Петър Кънев, Минчо Минчев,  Иван Маразов,  Корнелия Нинова,  Румен Петков, Калоян Паргов, Красимир Премянов и др. Някои от тях като за заблуда са посочени като общественици. А Нинова е безспорно единственият лидер на политическа партия, получил високата чест.
Кои са другите знакови лица – изтъкнати русофили: Светлана Шаренкова, априлските поети Матей Шопкин, Лачезар Еленков, Николина Чакрдъкова, Нешка Робева, Петър Волгин, Снежана Тодорова, академик Георги Марков,  Къдринка Къдринова, първият български космонавт Георги Иванов, певицата Грета Ганчева, бизнесменът Васил Василев и др. По необясними причини липсва само вечният символ на инициативните комитети – така нареченият академик Антон Дончев. За обществото няма яснота 

как е съставен този знатен отбор, 

но източници на Faktor.bg, запознати с организационния механизъм са категорични, че всички имена са съгласувани и одобрени от Руското посолство в София (виж ТУК пълния списък на поканените в комитета, б.р.). Тоест подбрани са правилните хора, които няма да задават неудобни въпроси, няма да се опитват да демаскират 140-годишни митове и лъжи. Посочени са лица, без грам критично мислене в интерес на националната ни независимост и достойнство, без капка стремеж за историческа истина - просто  удобни глашатаи на безкритичната руска любов, които години наред я осребряваха за своя сметка.
Необяснима е защо в този комитет няма даже за цвят представители на украинската, полската, румънската, финландската общности, които са участвали в освобождението ни и са проливали кръв за българите. Така са наредили от Руското посолство, но ясна и прозрачна е и целта - Освобождението да се представи единствено като руска заслуга, за да продължава безропотно да се подхранва комплексът за вечната признателност на българите.
Сред посочените липсва и поне един истински турчин. На турската общност у нас 3 март също не трябвало да им е безразлична дата, още повече, че тези ни сънародници в голямата си част са надскочили историческите комплекси. Но авторите на Инициативния комитет явно продължават да съзират в тях 

образа на изконния враг

Всъщност във въпросния списък има един етнически турчин по произход, но  от 1984 г. той е с българското си име и се представя за българин. Става дума за проф. Орлин Загоров (Шукри Тахиров, б.р.), известен като идеолога и технолога  на Възродителния процес. Да си спомним трудовете му – „Българските турци по пътя на комунизма” и „Единението”. Но вероятно заради това е избран да бъде сред отличниците. А иначе същата роля можеха да изиграят автентично и Йордан Цонев и Делян Пеевски.

Големият проблем и дефект на този Инициативен комитет е, че незабавно предизвика въпроса – 3 март и 140-годишнината от Освобождението ни, 

празник на БСП, ченгета, русофили и комунисти ли е

Твърди се, че комитетът е граждански, но на кои граждани – само на правилните, проверените от БСП и Руското посолство, а другите са европаразити, еврогейове и либерали, за които ген. Решетников учи, че трябва да бъдат зачистени от България.
Необяснимо защо в тази инициатива ги няма имената на безспорни авторитети: проф. Пламен Павлов, проф. Евелина Келбечева, Стефан Цанев, бившият посланик в Москва Илиян Василев, доц. Даниел Вачков, културологът Тони Николов, писятелят Теодора Димова, богослова и философ проф. Калин Янакиев, политолозите Антоний Гълъбов и Огнян Минчев, историкът и журналист Горан Благоев, проф. Александър Кьсоев, доц. Лъчезар Стоянов, евродепутът Андрей Ковачев, защитниците на българщината в чужбина Даниела Горчева, Алекс Алексиев, Петър Стаматов и много други достойни сънародници. А защо в този отбор да не са  и бившите президенти Петър Стоянов и Росен Плевнелиев! Ясен  е проблемът – тези авторитети биха разглеждали Освобождението и историята ни единствено от българофилска гледна точка, а не от русофилска, както е удобно на Кремъл и петата им колона у нас.
Неслучайно Руското посолство е поверило юздите на цялата организация на доверените Станка Шопова и Светлана Шаренкова – те са двигателят, твърдят лица от комитета.
Следващият голям проблем ще бъде с непрозрачното финансиране на тържествата. Има открита от Инициативния комитет дарителска сметка, но какви пари и от къде влизат там, за сега е тайна, а вероятно и никога няма да бъдат прозрачно отчетени. Неофициално се твърди, че сериозна част от финансирането ще дойде пак по руски канали, а руската държава може да се окаже най-щедрият дарител. Но целта оправдава средствата, а така ще се сбъдне сценарият, че страната, която е поела европейското председателство, организира грандиозни чествания в чест на една недемократична и войнстваща със света страна, каквато е Русия.
По всичко личи, че това няма да бъде национален празник и почитане на славна годишнина, защото вече е приватизиран от русофили, ченгета и комунета. За пореден път се проваля и шансът на президента Радев да бъде  обединител на нацията, ставайки патрон на тържества, организирани от  този Инициативен комитет. Но когато си посочен от чужда държава за президент, няма как да изпълниш мисията за национално единство и независимост. Този инициативен комитет трябва да гарантира, че ще продължат да ни налагат митове и фалшификации, които продължават 140 години. С такива лакеи русофили как да не станеш русофоб. Но нормалните българи няма как да не си задават въпроса: Освобождение или руско робство е Санстефанският договор, а и защо нашата мила освободителка 140 години крие от освободените истинското съдържание на този договор. Това е неизгоден за Русия и русоробите в България въпрос и дебат. За това идеолозите на въпросния инициативен комитет изтъкват: „Една невидима нишка свързва свободата, завоювана през 1878 г. и днешната свобода на граждани на суверенна и демократична България. Тя бе пренесена през всичките 140 години, независимо от превратностите на историята. Днес тя е в ръцете на живите поколения.“ Но тази мистична 140-годишна нишка е неизменната руска зависимост, граничеща в определени периоди с робство. Истинската си свобода изпитахме след разпадането на СССР и приемането ни в ЕС и НАТО. Всичко друго е пропагнда и хибридна война, срещу независимостта ни.

Прикачени файлове