Иво Христов вече с достъп до тайните на държавата, остава ли опасността пред националната сигурност?

Повече от година от „Дондуков” 2 замитаха безобразието със закона и работеха по свои правила

Иво Христов

Иво Христов

Иво Христов, шефът на кабинета на президента Румен Радев най-после е получил допуск до класифицирана информация. Това потвърдиха пред Faktor.bg източници от ДАНС, запознати с процедурата. Това е станало още през пролетта на тази година, но е имало разпореждане информацията да не изтича в медиите и да не става обществено достояние.

За последно, в края на февруари 2018 г. от пресцентъра на президентството обясниха пред в. „Сега”, че "Към настоящия момент Иво Христов няма разрешение за използване на класифицирана информация". Пресцентърът уточни  още, че Христов не е подавал документи за допуск, като мотивът за това е, че задълженията на шефа на президентския кабинет не включват той задължително да има разрешение за достъп до секретна информация. Само месец по-късно обаче Христов е поискал все пак официално такъв достъп, без да става ясно с какво са се променили само за дни ситуацията и правилата в президентската институция. 

Скандалът с най-близкия до Румен Радев човек, който даже бе посочен от премиера Бойко Борисов като сивия кардинал в институцията, избухна през миналото лято. Тогава шефът на Държавната комисия по сигурност на информацията (ДКСИ) потвърди ширещите се слухове, че 

на Христов не му е издаван допуск до най-секретните данни в държавата, 

защото никога не е искал такъв. Това обстоятелство постави пред президентската институция горещия въпрос, как Иво Христов изпълнява задълженията си, визирани в чл. 13, ал.1,2 и 3 от Правилата за работа на администрацията на президента. Как например се запознава с разстановката на НСО при всяка среща на президента /на когото лично трябва да подготвя срещите, както и визитите на други държавни глави/, след като няма подобен допуск. Обществото търсеше отговор и на въпроса, дали главният секретар на президентството Стоянов е издал вътрешноведомствена заповед, в която изрично е посочено, че началникът на кабинета трябва да има достъп до класифицирана информация. И ако е така, то защо Иво Христов определено не отговаря на изискването на тази заповед. 

Съмненията за 

тежък пробив в националната сигурност

съвсем не бяха неоснователни, защото в началото на есента в парламента гръмна нов скандал, в центъра на който се оказа Иво Христов. Специалната парламентарна комисия, която трябваше да разследва защо служебният кабинет на Огнян Герджиков е избрал закупуването на шведския самолет ГРИПЕН пред натовските Ф-16, разкри, че е засечена секретна шифрограма, която е изпратена до определени лица от висшата администрация на държавата, включително и до Иво Христов - шеф на кабинета на президента Румен Радев. Въпросната шифрограма, която е с гриф „Секретно“, е пристигнала на 26 февруари 2017 г. и е изпратена от посланика на българската дипломатическа мисия в САЩ. Става дума за  водени разговори с фирмата производител на самолетите  Ф-16. Съвсем основателни според депутати и експерти по сигурност са съмненията, че в нарушение на законите Иво Христов получава и чете строго секретна информация, а това е сериозен пробив в националната сигурност и общата сигурност на НАТО  и ЕС.

От „Дондуков”2 се опитаха да опровергаят съмненията за изтичане на класифицирана информация, но в обществото остана горчивият привкус от усещането, че държавната администрация на 

„Дондуков“2 работи по някакви свои и нерегламентирани правила

 и пази Иво Христов недосегаем за всякакъв контрол. Случаят със секретната американска грама бе подет от прокуратурата, но по-късно тя обяви, че е нямало нарушение на правилата за работа със секретна информация. По интересна се оказа проверката, която паралелно през есента на миналата година започна и ДАНС. Тя бе по искане на шефа на ДКСИ. За първи път от създаването на президентската институция, агенти влезнаха в нея и започнаха да я тарашат. Още тогава сериозни бяха съмненията, че администрацията на „Дондуков” 2 е имала няколко месеца преднина, за да  заметат следите и дори и да се фалшифицират документи, въпреки уверенията на главния секретар Стоянов, че от години работи със секретни материали и не би допуснал теч в системата.

Проверката на ДАНС, според източници на Faktor.bg, e била много по-задълбочена и всеобхватна от проверката на магистратите от СГС, защото са проучвали цялата кореспонденция с МВнР по казуса, първичните документи, както и специфични детайли, от които могат да се направят заключения
дали в президентството са унищожавани документи, свързани с американската шифрограма. Резултатите трябваше да станат факт през ноември миналата година, но и до сега няма официална информация, какво точно са установили агентите. Въпреки голямата секретност на проверката неофициално стана ясно, че Христов е имал нерегламентиран достъп до тайните в държавата като са правени и документални опити за 

замитане на следите

Днес бившият журналист и основен елемент от левичарския и русофилски кръг a-specto Иво Христов вече няма проблеми с допуска до секретна информация. Остават обаче много горещи въпроси, които продължават да дискредитират институцията, ръководена от Румен Радев:

1. Обяснение, защо една година шефът на кабинета на президента отказваше да поиска такъв допуск, какви са му били страховете?
2. Защо прекият му началник и държавен глава прикриваше снисходително това безобразие със закона?
3. Руска връзка, отнасяща се до Украйна ли е причината за страховете на Христов?
4. Наистина ли ДАНС е дал обективна оценка на ДКСИ, че Христов може да има достъп до тайните в държаватаq или става дума за затваряне на очи и специална договорка между институциите?
5. Има ли опасност партньорски служби да реагират срещу новите правомощия на Христов?
6. Въпреки формално получения допуск на Христов до секретна информация, продължава ли да има опасност за националната сигурност?