Карнеги център: Руски милиони за "Лигата"

Салвини не се бои от скандали, скандалите са неговата стихия

Той е путинист

Той е путинист

ЕС се бои от перспективата за националистически европейски алианс ориентиран към Москва

Карнеги център

"Извинете, че закъснях, но трябваше да скрия под дюшека последните рубли" – така се извини на журналистите за закъснението си за пресконференция вицепремиерът и председател на "Ла лига" Матео Салвини.
Повод за "извинението" стана главната политическа новина в Италия – публикуваните аудиозаписи на функционери на "Лигата" и неизвестни руснаци, обсъждащи в Москва многомилионни субсидии за партията.
Преди няколко месеца подобен скандал доведе до падане на правителството и остави без ръководство крайнодясната "Партия на свободата". Но в Италия не се случи нищо подобно – срещу подобно развитие се съпротивляват и управляващите, и опозицията.

Шестима в "Метрополе"

Аудиозаписът е направен на 18 октомври в московския хотел "Метропол". Чуват се гласовете на трима италианци и трима руснаци. 
Освен другите въпроси, те обсъждат сключване на сделка на стойност 1.5 милиарда долара, в рамките на която някоя от големите руски нефтени компании (споменават се "Роснефт" и "Лукойл") всяка година ще продава не по-малко от 3 милиона тона дизелово гориво на италианския нефтогазов концерн Eni. 
От тази сделка трябвало да бъде направена отстъпка от 4%, тоест 65 милиона долара, които трябвало да бъдат преведени на сметката на "Лигата" чрез посредници и впоследствие да бъдат използвани за предизборната и кампания за Европарламента.
Договарят се, ако бъде постигната по-голяма от 4% отстъпка, парите да останат за руснаците.
"Ако дискаунта достигне 10%, то 6-те процента ще останат за вас", казва един от италианците на записа.
Руснаците обясняват на събеседниците си, че ще трябва да договорят условията на сделката с руския вицепремиер Дмитрий Козак, и изразяват надежда, че до седмица ще получат "зелена светлина" от бившия депутат от Държавната дума и адвокат Владимир Плигин (по информация на италианското списание L’Espresso, Салвини се е срещал с Козак и Плигин на 17 октомври, но срещата трябвало да бъде запазена в тайна). 
Съдейки по всичко, събеседниците не за първи път обсъждат сделката – в разговора се споменават и други срещи между участниците в беседата.
Шестимата обсъждат и политически аспекти. Руснаците наричат Салвини "италианският Тръмп" и 

"лидер на европейските крайнодесни националистически движения",

 а италианец с името Джанлука говори за стремежа на Лигата да създаде алинас с идейно близки "проруски" партии от типа на партията на Марин льо Пен и "Алтернатива за Германия", защото "ние действително променяме ситуацията в Европа. И това е невъзможно да бъде спряно. Но ние имаме много врагове, ние сме в опасна ситуация, защото Брюксел и глобалистите атакуват нашето. Но ние искаме да се сражаваме, защото истината е на наша страна".
Друг от италианците се "шегува": "Ако имахте ГУЛАГ можехме да ви пратим много хора от Италия".

Ломбардия – Русия 

Личността на тримата руснаци не е установена, но сред италианците е Джанлука Савоини, президент на асоциацията "Ломбардия – Русия", който фактически изпълнява ролята на свръзка между "Лигата" и руските власти. 
Обсъждането на руски субсидии за Лигата е сериозно престъпление според италианското законодателство и миланската прокуратура вече е открила дело за корупция, като главният обвиняем е Савоини.
Според италианските закони, в момента на разговора, партиите имат право да получават дарения от чужбина на сума не по-голяма от 100 хиляди евро - а през януари чуждестранното финансиране беше изцяло забранено.
През последните месеци "Лигата" два пъти опитва да премахне тези ограничения, при това първият опит е само 10 дни след срещата в "Метропол", но предложението не е одобрено от парламента.
През април "Лигата" поучава разрешение да получи финансиране от чужбина за своите фондове и асоциации. Движението "Пет звезди" обаче настоява на тези организации да бъде забранено впоследствие да прехвърлят получените средства на партиите, но до момента липсват механизми за контрол над подобни операции. Теоретично фондовете и асоциациите могат да изпълнят ролята на посредник между италианските партии и чуждестранни спонсори.
Получила ли е "Лигата" обещаните руски милиони ще изяснява прокуратурата: Eni твърди официално, че не е осъществявана никаква сделка. Савоини признава, че е присъствал на срещата, но също твърди, че "Лигата" не е получила никакви пари, а записът е монтиран така, че да компроментира него и партията му.
Това не е първият опит да бъде разобличена "Лигата" в получаването на пари от Кремъл. Още през 2017 година Atlantic Council публикува доклада си "Троянските коне 2.0. Руското влияние в Гърция, Италия и Испания", в който се твърди, че Салвини и неговата партия поддържат тесни връзки с Москва и, вероятно, се финансират от Русия.
Когато на 21 февруари италианското списание L’Espresso публикува статия за срещата в "Метропол" Савоини отрече да е участвал в срещата, а Салвини не реагира и скоро ажиотажът около разследването на журналистите заглъхна.
Сега, почти забравеният скандал се връща на сцената и този път Салвини сметна за нужно да реагира на обвиненията: разбира се, той отрича да е получавал руски пари.
Но на пресконференцията, започнала с "шегичката" за рублите под дюшека, той започна да отрича, „че е имал връзки със Савоини и заяви, че не знае какво е правил той в Москва.
Прессекретарят на "Лигата" пък заяви, че Савоини никога не е включван в състава на официалните делегации посещавали Русия.
Действително, Савоини не заема никакви официални длъжности, но журналистите без затруднения изясниха, че той съпровожда Салвини, те се познават повече от 20 години, а през 2014 година лидерът на "Лигата" дори го обяви за свой "официален представител".
Савоини 9 пъти е пътувал до Русия заедно със Салвини, както и е присъствал на срещите на министрите на Италия и Русия на 16 октомври миналата година. 
Той е поканен и на вечеря давана от президента на Италия в чест на Владимир Путин. На въпрос на журналистите какво е правил там Савоини, Салвини отговор: "Откъде да знам? Питайте него".
Опитите на Салвини да отрича връзките си със Савоини изглеждат доста нелепо. Но изглежда скандалът със записите явно няма да има такива последици, като историята с вицеканцлера на Австрия Хайнц-Кристиан Штрахе, който беше принуден да подаде оставка след публикуването на компрометиращи го аудиозаписи.

Салвини не се бои от скандали, скандалите са неговата стихия

 А обвиненията в корупция също не са нови за него – например, миналата година съдът принуди партията да върне 49 млн. евро, получени от държавата през 2008–2010 година, но това изобщо не повлия на избирателите на "Лигата".
Политическата кухня в Италия е устроена по-различно,  отколкото на север от Алпите, където политиците подават оставки, ако медиите ги заподозрат в неблаговидно поведение. но италианските политици не бързат да подават оставки, когато попаднат в неприятни истории.
Можем да си спомним Силвио Берлускони, който през 2010 година беше обвинен в това, че е ползвал услугите на непълнолетни проститутки, но това не му попречи да остане на поста министър-председател до ноември 2011 година. Той подаде оставка по съвсем други причини, макар че по-късно съдът го призна виновен в "развращаване на непълнолетни" и го осъди на затвор.
Можем да предполагаме, че и Салвини ще напусне поста си само ако прокуратурата представи железобетонни доказателства за това, че "Лигата" е била финансирана от руските власти, а съдът произнесе присъдата му.
Той няма причини да се страхува и от силен политически натиск заради скандала със записите. Не всеки италиански политик ще тръгне из Червения площад с фланелка с портрета на Путин, но всички партии в Италия са настроени повече или по-малко доброжелателно към Русия.
Премиерът Конте заяви, че вярва на изявленията на Салвини, а разследването на прокуратурата засяга само Савоини, който не заема никакви държавни длъжности. Движението "Пет звезди", коалиционен партньор на "Лигата", формално обяви, че "не би било лошо" да бъде проведено парламентарно изслушване.
Опозицията в лицето на "Демократическата партия" поиска парламентарно разследване, но като цяло реагира доста вяло. Причината е проста.  
Предсрочни избори сега са изгодни само на "Лигата", която продължава да е на първо място в проучванията. Тя е подкрепена от над една трета от избирателите и скандалът с руските пари влияе на одобрението за партията съвсем слабо. 
В случай на предсрочни избори "Пет звезди" рискува да изгуби половината си депутати и да остане в опозиция, но пък "Лигата" ще може да сформира еднопартийно правителство.
В Италия, за разлика от САЩ, руската намеса в изборите няма да се превърна във фактор, способен да обедини всички противници на популистите, единствената неприятна за "Лигата" последица може да стане това, че няма да успее да наложи свой кандидат за еврокомисар.
Единствените, които ще реагират, не са италианците, свикнали със скандалите, а ЕС като цяло, където се опасяват от перспективата за националистически европейски алианс ориентиран към Москва.
Превод: Faktor.bg