Кремъл планира създаване на африканска държава на територията на Южна Каролина, Джорджия, Алабама, Мисисипи и Луизиана(видео)

Секретен доклад разкрива амбициите на Русия да сее расови разногласия и насилие в САЩ

Richard Engel, Kate Benyon-Tinker and Kennett Werner,  nbcnews.us

Секретни документи, в които се посочват различни начини за задълбочаване на расовите разногласия в бъдеще, съдържат и информация за набирането на афроамериканци и транспортирането им до лагери в Африка, където да получат  "военна подготовка и обучение в саботаж". Тези новобранци трябва да бъдат върнати отново в Америка, за да подстрекават към насилие и работят за 

създаване на общоафриканска държава

на юг, особено в Южна Каролина, Джорджия, Алабама, Мисисипи и Луизиана.
Засега няма индикация, че планът, в който липсва конкретика, е въведен в действие, но той е много красноречив пример за мисленето на руснаците в усилията им да сеят раздори в САЩ.

Планът, наречен „Стратегия за развитие на една афро-африканска държава на територията на САЩ”, акцентира върху идеята за привличане на бедни, бивши затворници афроамериканци, „които имат опит в организирани престъпни групи”, както и членове на „радикални движения на черните, участвали в различни прояви на гражданско неподчинение."
Целта е 

„дестабилизиране на вътрешната ситуация в САЩ“

Frank Figliuzzi, бивш помощник-директор на контраразузнаването във ФБР и сътрудник на NBC News, който предостави документите, посочва, че те са своеобразно предупреждение към САЩ.
"Независимо от това дали тези планове са аматьорски мисловен експеримент, фактът, че тези хора говорят за това, би трябвало да притеснява американците от всички раси", казва той.

"За нещастие реалността ни показва противник, който ще използва всички възможни средства, за да получи това, което иска, и ако това означава насилие или разделяне на Америка по расистка линия,  или подкопаване на доверието в институции ни, те ще го направят."
Някои от документите изглежда са били изпратени от Джейхун "Джей" Асланов, служител в  Internet Research Agency (IRA) - ферма за тролове, базирана в Санкт Петербург, която изигра ключова роля по време на руската намеса в президентската кампания през 2016 година. Асланов е един от 13-те руснаци, обвинени от Мълър през февруари 2018 г. заради ролята, която има в IRA.
Във връзка с този план е и Михаил Потепкин, руски бизнесмен, който има заслуга за неговото по-широко разпространение, според информация, предоставена на NBC News.
Както Асланов, така и Потепкин са свързани с Пригожин, руски магнат, който много често наричат „готвача на Путин“. Пригожин също е обвинен от Мълър за финансиране на IRA. Широко известен и като таен агент на Кремъл, той е свързан с конспиративната групировка, известна като ЧВК "Вагнер" или "Вагнеровци", чиито бойци са били наемани за участие в руски военни операции в Сирия и Източна Украйна, според американски военни служители.

Докладът на Мълър разкрива също как руски тролове, наети от съдружници на Пригожин, умишлено са разпавали расови напрежения, разпространявайки фалшиви и скандални истории сред афро- американците през социалните мрежи. Една от целите е била да се намали участието на чернокожите в изборите в САЩ през 2016 г.

Друг документ представлява карта на САЩ, която съдържа информация за броя на афро-американското население в седем южни щата. В него е включен и броят на абонатите на уебсайтове и профилите в социалните медии, които са създадени от руските тролове от IRA, разпространявали  риторика, подтикваща към расизъм, като последната по-късно е премахната от компаниите в социалните мрежи.
 Вал Демингс, която е  информирана за съществуването на тези документи, заяви, че в тях се изтъкват злободневните расови проблеми в САЩ и как  могат да бъдат използвани с цел дезинформация.

"Русия разбира колко ключов е гласът на афро- американците

за крайните резултати от изборите", казва Демингс, която е член на House Intelligence Committee. "И тъй като не сме се справили ефективно с расизма в страната, аз вярвам, че сме станали уязвими за чужди сили, като Русия, които продължават да се опитват да подкопават стабилността в държавата."

От документите става видно още, че продължава да се дискутира как да се разширява влиянието на Русия на африканския континент и как да се спечели бизнес там, като се започне от продажбата на оръжия и се стигне до сключване на договори в минната индустрия. Те очертават и усилията за пропаганда, насочена към африканците, с цел да предизвикват негативни настроения към  Европа и САЩ.

Прилагането на сложни схеми на вмешателство е стандартна практика за обкръжението на Пригожин, според Андрей Солдатов, експерт по руското разузнаване и автор на „Червената мрежа“, книга за руската информационна война.
"Това е типичен подход, който използват Пригожин и неговият екип", казва Солдатов. - Те предприемат стъпки, някои от тях много амбициозни. Обсъждат много възможни идеи и след това ги изпращат на Кремъл, за да бъдат одобрени или отхвърлени. Това е техният начин на действие. "

Идеята за афро-американската държава има своя интелектуален прецедент в Русия. В началото на 20-ти век комунистите в Америка предложиха да се формира “нация от чернокожи” на юг. Някои членове на комунистическата партия са пътували до Съветския съюз за обучение.

„Въпреки че тези инициативи от страна на руснаците не са нови за нас, новото е бързината, с която те могат да изпратят такива съобщения в социалните медии и да внушат на  американския потребител подобни мисли”, казва Frank Figliuzzi, бивш служител на ФБР. "Това превръща руските инициативи в стероиди, което трябва да ни държи постоянно нащрек."

Превод: Faktor.bg