Прокуратурата благослови 90 млн. евро, откраднати от енергийната мафия

​Произвежданият в България ток пълни джобовете на богоизбрани олигарси, а НЕК фалира

Стойко Стоянов

Близки до тройната коалиция посредници са източили от НЕК над 90 млн. лв. за 4 години и така на практика са довели компанията до фалит.

За този огромен грабеж заговори в петък Яне Янев, председател на парламентарната анкетна комисия, разследваща далаверите в енергетиката. Той се закани в понеделник да извади поразяващи факти и обвързаности за съсипването на държавната електрическа компания.

Грабежът обаче е станал възможен и с активното действие или бездействие на магистрати от държавното обвинение, които в продължение на 7 години, вместо да разследват и да внесат наказателно обвинение в съда, са прикривали интересите на политически олигарси и връзките, и зависимостите им с политици и висши държавници, работили като лобисти в министерството на икономиката и енергетиката.

За порочните схеми пръв алармира още през 2006 г. общественикът Петър Пенчев, зам.-председател на Национално движение „Екогласност”. От името на движението той внася тогава в Софийска градска прокуратура сигнал с настояване за незабавно разследване.

Активността на природозащитника е провокирана от заседание на 29 юни, 2006 г., на Комисията за борба с корупцията при 40-то Народно събрание. На него Мария Генчева – началник отдел “Управление и търговия” при Националната електрическа компания(НЕК), признава директно, че България няма икономическа изгода за 90% от изнасяния ток. Генчева прави тогава публично и друго скандално признание, че чрез дъщерни фирми на „Парсънс” и „Рискинженеринг” е реализиран около 80 % от износа на електроенергия.

„В сигнала си до прокуратурата акцентирахме върху няколко важни момента: Съществуването на мафия в Националната електрическа компания и в Министерството на икономиката и енергетиката, от чиято престъпна дейност ще има увреждане на околната среда и риск за човешкото здраве за 100 000 г. напред от факта, че се изнася ‘чист’ ток, а радиоактивните отпадъци от неговото производство остават за вечни времена за поколенията на България”, обяснява пред Faktor.bg началото на сагата Петър Пенчев.

За скандалната далавера зелените алармират преди 7 години лично и Борис Велчев – Главен прокурор, Бойко Великов – председател на Комисията за борба с корупцията при 40-то Народно събрание, Рамадан Аталай – председател на Комисията по енергетика при 40-то НС и Сергей Станишев – председател на Министерския съвет, но до днес не са получили отговор от нито една от институциите, а престъпленията са подминати с мълчание.

Зелените искат също компетентните органи да установят защо се е стигнало до драстично намаление на печалбата на НЕК – от 445 милиона през 2000 г., а за 2005 г. се отчита счетоводна печалба само 60 милиона лева. През същият период пък АЕЦ „Козлодуй” даже отчита загуба!

Обяснение за тази мистификация тогава дава ядреният експерт Георги Касчиев. Той изнася истината – при увеличението спрямо 2000 г. на цената на електричеството за бита с около 5 стотинки за киловатчас (квч) и 6 стотинки на квч за стопанските потребители, и при продадени за една година 25 милиарда квч, се получава увеличение на приходите в електроенергетиката с над 1 милиард и 200 милиона лева.

„Къде за една година “са се изпарили” тези 1 милиард лева? Не е ли очевадно доказателство този факт за съществуването на мафия в НЕК и в Министерството на икономиката и енергетиката?”, пита общественикът Петър Пенчев.

По подадения от него сигнал СГП възлага на прокурор Пламен Панайотов да започне незабавна проверка. В същото време пък, за да замаже конфузната ситуация, Любомир Велков, главен изпълнителен директор на НЕК предприема кризисен пиар в близки медии до червените, обяснявайки, че е несериозно да се говори за мафия в държавната НЕК.

Най-неочаквано на 26 май 2009 г., месеци преди парламентарните избори прокурорът Пламен Панайотов, въпреки почти тригодишно забавяне, подписва Постановление за образуване на наказателно производство. Faktor.bg разполага с важния документ (виж факсимилетата, б.р.), който сега се публикува за първи път. По-късно той е скрит и потъва в касите на обвинението. В него магистратът потвърждава официално, че са събрани достатъчно факти за износ на електроенергия от НЕК през периода 2004 – 2007 г., чрез Швейцарската фирма „ЕФТ АГ” на трима сърби, която се е ползвала с преимуществени права. Разследващите са установили, че НЕК е ползвало услугите на посредник, след като държавната компания е имала монополен лиценз за износ на електроенергия, но по неясни причини е предоставила това префернциално право на чужда фирма. 8 845 942 000 киловатчаса електроенергия, на стойност 316 701 063 евро, е продал посредникът. Според прокурора има достатъчно доказателства за извършено престъпление от общ характер, по чл. 211 от НК Пламен Панайотов образува наказателно производство срещу виновни длъжностни лице от НЕК. Дават се указания на разследващ полицай от „Дирекция на полицията” да установи кога е регистрирана фирма „ЕФТ АГ”, кои са собствениците й и свързаните с тях лица, кой е представлявал фирмата при сключването на неизгодните договори с НЕК. Освен това обвинението настоява да се изясни дали са правени тръжни процедури за избор на посредник при износ на ток, а така също да се разпитат всички свързани с далаверата лица от НЕК, ДКЕВР, фирмата „ЕФТ АГ” и Министерството на икономиката и енергетиката.

В хода на проверките са доказани първоначалните подозрения на прокуратурата, че НЕК продава ток на швейцарското дружество на цени по-ниски от тези на вътрешния пазар. Разликата с цената за износ остава като печалба за частната фирма, вместо тази печалба да отиде в държавния бюджет, ако износът бе направен от НЕК. Разследването се води за проявена престъпна безстопанственост и търговия с влияние. Открита е и кореспонденция между НЕК и енергийното министерство, която информира принципала за случващото се. НЕК избира „ЕФТ АГ“ за посредник при износа на електроенергия за съседни държави без търг или конкурс.

От държавната компания са заявили пред разследващите, че са уведомили няколко западни фирми за процедурата, но никоя не е проявила интерес. Като доказателство на прокуратурата са представени изпратени уж факсове до няколко произволни компании. Според първоначалното становище на разследващите, това е направено с цел да се инсценира конкурсна процедура. Последващата проверка обаче е доказала, че тази кореспонденция е фалшифицирана от НЕК, защото посочените фирми са заявили, че не са получавали никакви факсове с покани за търгове и не знаят за какво става дума.

Въз основа на новите доказателства и експертизи, които получава от разследващия полицай, прокурорът Панайотов подготвя внасяне в съда на обивителен акт срещу конкретни виновници за колосалната далавера.

Усилията му за справедливост обаче се сблъскват с невидимата стена в държавното обвинение, която грижливо пази мафиотските обръчи от бизнесмени, политици, високопоставени държавни служители и магистрати. Вместо стартиране на дело в съда, върху Панайотов е оказан натиск, твърдят информатори на Faktor.bg. Делото е възложено на друг магистрат – Георги Тафров, а Панайотов, вместо уволнение, го преместват в съда. Тафров обаче се оказва удобният за този случай прокурор. Той е зависим, защото по това време е обект на разследване за имотни далавери. На 12 януари, 2012 г. Тафров приключва досъдебното производство с отказ да се повдигне обвинение на виновни длъжностни лица.

„Обжалвахме този отказ, но и следващите две по-горни инстанции го потвърдиха и така реално прикриха престъпленията в НЕК. Интересно е, че в Софийска апелативна прокуратура отказът е потвърден от скандалния вече прокурор Стойчо Ненков, на който само преди дни бе повдигнато обвинение за отказ да се протестират оправдателните присъди по делото „Сапард”. Последно със случая се занимава Христо Граматиков от ВКП, но и той потвърждава отказа за внасяне на обвинение”, коментира сега пред Faktor.bg Петър Пенчев. Той обаче е убеден, че върху тези магистрати вероятно е оказан натиск и въздействие за да се прикрие далаверата. Активистът от „Екогласност” не смята битката за загубена и само преди дни е внесъл сигнал до оглавяванета от Яне Янев парламентарна комисия за корупция.

„Настояваме да се отменят отменителните постановления за прекратяване на наказателното производство, да се извършат допълнителни проверки, за да може да се стигне до българския съд с Обвинителен акт от прокуратурата. Тогава съдът ще разгледа въпроса по същество, за да потърси углавна отговорност от виновните длъжностни лица и да спре тези порочни действия – насочени единствено към престъпното пълнене джобовете на близките до властите олигарси, нанесли щета на всички български граждани”, обяснява Петър Пенчев. Ще останем удовлетворени като граждани, ако с действията си успеем да накараме институциите да осъдят далавераджиите, да възстановят в държавния бюджет кражбите в енергетиката, чиято ежегодна стойност е 1 милиард лева, категоричен е общественикът.

Според него трябва да се съберат и допълнителни доказателства, че освен посочената “ЕФТ” ГмбХ (Енерджи файненсинг тийм), регистрирана като офшорка, то и нейният датски клон има дялово участие във фирмата „ЕФТ България”, собственост на разноцветния енергиен бос Богомил Манчев. Точно неговата компания е получила основната част от квотата на АЕЦ “Козлодуй” за износ на ток.

Освен това зелените настояват да се види и какво е участието в “обръча от фирми” около Националната електрическа компания (НЕК) на дружествата „Фронтиер” на Красимир Георгиев, фирма на Христо Ковачки и Николай Вълканов, както и „Енпро консулт” – в която работи съпругата на Румен Овчаров.

„Категоричен съм, че прокуратурата не е извършила проверки и на фирмите “Вивид Пауър” на олигарха Иво Прокопиев и “Енерджи Съплай” – собственост на Соня Николова-Кадиева, съпруга на висшия активист на БСП и екс-зам. министър на икономиката Георги Кадиев, както и на всичките 12 фирми, с които АЕЦ “Козлодуй” има преки договори за износ на ток. Те бяха обявени в публично признание на изпълнителния директор Иван Генов”, казва Петър Пенчев.

От „Екогласност” припомнят, че при проверките на разследващите е установено, че изплатените от “ЕФТ” суми са осчетоводени в “НЕК” ЕАД като ток за износ, по счетоводни сметки № 41103 “Клиенти износ електроенергия, (партида ЕФТ)” и № 70604 “Приходи износ на ел. енергия”. От това става ясно, че се касае за износ на ток, но тази търговия между НЕК и “богоизбрани” фирми, се скрива в обясненията на виновните шефове. Въз основа на това пък прокуратурата прави неверният и манипулативен извод, че “По силата на сключените договори доставките са били осъществявани до българските граници и токът не е бил за износ.”

„Това не може да не е истина, защото НЕК управлява само тези електропроводи, които са на територията на Република България. Но от самите счетоводни документи на НЕК, е пределно ясно и за неспециалиста, че по-нататъшният ход на това електричество е зад граница, т.е. лесно може да се заключи, че категорично се касае за износ на ток. Което е установил и първият наблюдаващ преписката прокурор от СГП Пламен Панайотов”, твърдят експерти на „Екогласност”.

Те настояват да оставят без санкция установеното от прокурор Г. Тафров: “Договорите между “НЕК” ЕАД и “ЕФТ” ГмбХ са сключени без провеждане на тръжни процедури, тъй като такова изискване не е било предвидено в съществуващата нормативна уредба.” “За проверявания период – 01.01.2004 г. до 31.12.2007 г., вътрешни правила за провеждане на търгове за продажба на ел. енергия за износ не са били разработвани в писмена форма”. Това манипулативно твърдение на Тафров, е отхвърлено от последната инстанция – Върховна касационна прокуратура. Прокурорът Христо Граматиков, обаче налага извод, че въпросните длъжностни лица не попадали в кръга на разследваните по силата на Наказателния кодекс.

Как държавната фирма работи с милиони лева, без да има писмени правила, питат защитниците на обществения интерес и настояват една нова проверка на прокуратурата да достигне над шефовете на НЕК, и да се стигне до принципала – министрите на енергетиката, за неосъществения контрол за износа на ток.

„Категорично настояваме да се привлекат към съдебна отговорност и министрите на енергетиката, които са позволили на 100% държавната компания НЕК да бъде източвана от посредници. Ако цялата печалба от износа на ток отиваше в държавната хазна, сега НЕК със сигурност нямаше да е декапитализирана и неплатежоспособна”, казва Петър Пенчев.

ГЕРБ и сателитът й Яне Янев непрекъснато повтарят, че са повели безкомпромисна битка с корупцията. По действията им сега обществото ще може да прецени до колко и те не са част от енергийната мафия, която 7 години е имала закрилници в прокуратурата.