Секретни документи разкриват как „Компанията” налага доминацията на Русия в Африка

Хора на Пригожин завладяват района, за да се елиминира “силната ръка” на САЩ, Великобритания и Франция

Люк Хардинг и Джейсън Бърк, Guardian

Русия се стреми да укрепи присъствието си в най-малко 13 страни в Африка, като създава  отношения с местните владетели, форсира военни сделки и формира ново поколение „лидери“ и 

„агенти под прикритие“,

 разкриват документи.
Мисията да се засили влиянието на Русия на континента се ръководи от Евгени Пригожин , бизнесмен от Санкт Петербург, много близък сътрудник на руския президент Владимир Путин. Според докуминетите една от целите е да се елиминира “силната ръка” на САЩ, Великобритания и Франция в бившите им  колонии в региона. Другата - да се подтискат "прозападните" бунтове на местните.

През 2018 г. специалният съветник на САЩ Робърт Мълър обвини Пригожин, по-известен като готвача на Путин, заради договорите си за кетъринг с Кремъл. Според Мълър фабриката на троловете е провела обширна социална медийна кампания през 2016 г., за да подпомогне избирането на Доналд Тръмп. Частната военна компания "Вагнер", свързана с Пригожин, е изпратила наемници във войната в Украйна и Сирия.

Документите показват мащабни, свързани с Пригожин,  операции в Африка и амбициите на Москва да превърне региона в стратегически център. Множество фирми, свързани с олигарха, включително Вагнеровци, са познати на служителите като

 „Компанията“

 Нейната дейност се координира от висши служители в руските външни министерства и министерствата на отбраната.

През 2000-та година Путин не показва някакъв  интерес към Африка. Наложените през 2014 година санкции на Запада към Русия заради  анексирането на Крим накараха Москва да търси нови геополитически приятели и  възможности за бизнес.
Русия има своето военно присъствие и мироопазваща мисия в Централно-африканската република. ЦАР се описва като „стратегически важна” и като „буферна зона между мюсюлманския север и християнския юг”. Това позволява на Москва да се разширява „на територията на целия континент“, а руските компании да правят доходоносни сделки с природни ресурси, разкриват секретните документи.

На 24 май Кремъл обяви, че изпраща екип от военни специалисти в Демократична република Конго. Според Дмитрий Песков, говорител на пресцентъра на президента Путин, те ще обслужват и поддържат руското военно оборудване там. Досега Москва е подписала споразумения за военно сътрудничество с около 20 африкански държави.
Пет дни по-късно Кремъл заяви, че ще бъде домакин на първата

 среща на върха между Русия и Африка, 

която ще се проведе през октомври в черноморския курорт Сочи. Путин и президентът на Египет Абдел Фатах ал-Сиси ще председателстват високия форум. Очаква се на него да присъстват около 50 африкански лидери. Целта е да се насърчи политическото, икономическото и културното сътрудничество.
Изтеклите документи бяха получени от Центъра за досиета, разследващо звено в Лондон. Центърът се финансира от Михаил Ходорковски, руският бизнесмен и отявлен критик на Кремълския режим.
Пригожин бе потърсен за коментар. Той винаги е отричал всякакви връзки с фабриката за тролове, а по отношение на Вагнеровци е казвал,  че те не съществуват. Путин пък на свой ред е казвал, че организациите, свързани с Пригожин, не представляват руската държава.

Картината от декември 2018 г., видяна от Guardian, показва, че сътрудничеството между “Компанията” и африканските правителства е вече на държавно ниво. Има ясни сигнали за  наличието на военни, политически и икономически връзки, обучение на полицаи, реализация на медийни и хуманитарни проекти, както и изявено „съперничество с Франция”. Ако 5 е най-високото ниво на контакти, то 1 - най-ниското.
Според картата Русия е в най-близки отношения с ЦАР, Судан и Мадагаскар - те се намират на пето ниво. В Либия, Зимбабве и Южна Африка те са на четвърто ниво, с Южен Судан на трето, и ДРК, Чад и Замбия на второ.
В други документи Уганда, Екваториална Гвинея и Мали се сочат като „страни, в които Русия  планира да работи“. Либия и Етиопия са маркирани като нации „където е възможно сътрудничеството“. Наскоро Кремъл активизира наземните си операции в Либия. Миналия ноември либийският командир Халифа Хафтар пътува до Москва и се среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу. По време на разговорите е бил забелязан и Пригожин. А  Египет е описан като „традиционно подкрепящ” режима на Кремъл.
Превод: Faktor.bg