Петър Андронов: Идеята е да предложим на хората и бизнеса сами да избират как да погасяват кредитите си

Все още не сме стигнали до финалния етап, за да кажа точно как ще се прилага мораториума върху кредитите, обясни шефът на АББ

Петър Андронов

Петър Андронов

Разработихме ред, който ще изпратим на Централната банка, за да стигнем до финалния етап, в който да се прилага мораториумът на кредитите. Тогава вече гражданите и фирмите да намерят решение за обслужването на техните кредити, за да фокусират финансовите ресурси върху най-важните за тях неща. Това коментира по Би Ти Ви Петър Андролов, председател на Асоциацията на банките в България (АББ).

По думите му досега банките са имали регулаторна рамка за работа с две категории клиенти – редовни кредитополучатели и други, които са имали проблеми с обслужване на кредитите. А сега се е появила и нова категория – солидни фирми, които но не по тяхна вина изпитат или ще изпитват затруднения, за които е нямало правила как да се работи с тях.

Вече имаме и рамка как да се работи и с тях – отсрочване и на лихви, и главници, предвиден и вариант да се плащат само лихви, тоест има различни варианти – това е въпрос на избор на клиента. Докога това ще работи – Андронов не можа да каже, но подчерта, че на тях им се иска да бъде дълъг срока, който да е както здравословен за самите банки, за да остане стабилен банковия сектор, но да помогне и на хората, и на бизнесите, които са били коректни досега, изтъкна председателят на АББ.