Петър Чобанов: Сега е моментът бизнесът да инвестира, не би трябвало да очакваме масови фалити

Петър Чобанов, снимка: БГНЕС

Петър Чобанов, снимка: БГНЕС

„Аз съм гражданска квота и съм готов да се отзова за кандидат-депутат на ДПС. Отказът от мандат на ИТН е чисто политическо решение, което е взел г-н Трифонов. Хубаво е да има кабинет и премиер, които да имат законодателна инициатива. Следващият парламент трябва да направи рамка за бизнеса в България, защото това е един от основните проблеми. Служебият кабинет няма как да актуализира бюджета, което е наложително, защото тези 5 млрд. лв. заем няма да стигнат до никъде. Той трябваше да бъде 10 млрд. лв.“. Това заяви бившият финансов министър Петър Чобанов пред БНТ. 

„Трябва да имаме по-плавно харчене на пари. Бюджетът няма да издържи и ще трябва спешна актуализация. Ние не сме сигурни, че парите стигат до тези, за които са предназначени. Трябваше да бъде предвидена по-голяма гъвкавост на бюджета. Самите управляващи дадоха оценка, че е нужна актуализация. Планът за развитие ще бъде изпратен до края на април, но ЕС иска да има стабилно правителство. Ще е много трудно на този, който ще преговаря за този план, защото не го е подготвял. Още 2013 г. предложихме капиталова програма, която не беше приета“, коментира бившият финансов министър. 

„Не би трябвало да се очакват масови фалити, но не сме сигурни кога ще се завърти финансовата активност заради пандемията. Имаме асиметрична криза. Едни сектори са сериозно засегнати, а други – имат поръчки, които обаче няма как толкова бързо да изпълнят. Лихвените проценти са ниски и бизнесът трябва да се възползва, като се съобрази с рисковете от нарастването на цените в енергетиката. Сега е моментът да се инвестира и да се включим в цикъл, който ще изпревари края на пандемията. Към момента нямаме перспектива за кабинет, който да изпълнява перспективите за бизнеса. Съветът ми към законотворците е да пресметнат икономическите ефекти, преди да ги гласуват. Всичко друго е слагане на коня пред каруцата“, каза още Чобанов.