Петър Чолаков: ГЕРБ са притеснени, че трудно ще се завърнат през парадния вход във властта

Според него не могат да бъдат определяни като политическа чистка кадровите промени в министерства и агенции

Петър Чолаков

Петър Чолаков

Очевидно служебното правителство има воля за решаване на задачите пред него - изборите и осветляване на нередностите на управлението на ГЕРБ. Това коментира пред БНР политологът Петър Чолаков. Според него не могат да бъдат определяни като политическа чистка кадровите промени в министерства и агенции. 

"В ГЕРБ имат усещането, че въпреки че са първа политическа сила, обществото има нетърпимост към модела ГЕРБ-ДПС. Основното им притеснение е, че трудно биха могли да се завърнат през парадния вход във властта. Това обаче не означава, че е невъзможно, не трябва да бъдат подценявани и отписвани ГЕРБ и самият Бойко Борисов", обясни Чолаков.

Политологът разгледа хипотеза, според която 46-ият парламент отново не излъчва правителство и президентът трябва отново да назначи нов служебен кабинет:

"Старото служебно правителство няма как да остане автоматично. Ако се стигне до ново служебно правителство на Румен Радев, не би било добре за страната, защото е добре да има редовно правителство, но не всичко да бъде прехвърлено върху президента".

Чолаков посочи, че ако 46-ото Народно събрание "се окаже ялово", това ще даде тласък на други политически формации, които са останали извън парламента, но ще има разочарование от т.нар. партии на протеста.   

Според него основната задача, която си е поставил Радев с назначаването на служебния кабинет, е възстановяване на законността в България.

"Високото доверие в служебното правителство би могло да има положителен ефект и върху кандидатурата на Румен Радев за втори президентски мандат".