Петър Чолаков: Излизането на Сидеров от ОП ще задейства опорните колела ДПС и "Воля"

Предсрочни парламентарни избори не се задават, смята още политологът

Смъртта на Обединени патриоти беше предизвестена. Но резултатът на евроизборите принуди Сидеров да играе по-агресивно, за да се върне в играта. Тези партии - популистки и националистически, колкото повече време прекарват в коридорите на властта, избирателите започват да ги възприемат като част от статуквото. И сега Сидеров се опитва да бъде различен от ВМРО и НФСБ. Това коментира в студиото на Нова ТВ политологът Петър Чолаков.

Но практиката показва, че има и изключения и това са ВМРО - те получиха двама евродепутата, добави той.

Според Чолаков Сидеров е опитен политически играч и за него няма интрига какво ще се случи. Важният въпрос е как излизането на "Атака" ще се отрази на кабинета "Борисов 3", когато може би ще се задействат други опорни колела - ДПС и "Воля".

Сидеров има твърд контингент избиратели, които може да му гарантират едно прилично представяне на местните избори. 

Чолаков коментира и възможността от предсрочни парламентарни избори. 

Според мен и много колеги предсрочни парламентарни избори не се задават в момента. А в интерес на малката коалиция е да стои във властта. Популисткият вот в България е около 15%, така че и ако "Атака" изчезне от политическата сцена, мястото и веднага ще бъде заето от друга формация.

Що се отнася до  машинни гласуване, което политологът твърдо подкрепя, той смята, че това е нещо ново, с което не сме свикнали.

Не бих казала, че има конспирация по отношение на демокрацията от страна на ГЕРБ, които настояват да няма машинно гласуване на местните избори. Но това е бъдещето - машинно и електронно гласуване, които лично аз подкрепям.