Петър Славов: Законодателните промени за лустрация осветиха над 2000 бивши сътрудници на ДС досега

Предстои проверката на още 30 000 лица

Петър Славов

Петър Славов

"Да видиш 3г. по-късно лустрация, че законодателните промени, които с Методи Андреев и Мартин Димитров успяхме да прокараме в миналия парламент работят, е удовлетворяващо! Над 32 000 са допълнително проверените лица". Това написа във Фейсбук страницата си бившият депутат Петър Славов. Той допълни, с Методи Андреев и Мартин Димитров са получили отговор от председателя на Комисията по досиетата, в който се дава отчет за работата на структурата след подадения от тримата бивши депутати сигнал. 

Сред проверените са съдебни заседатели, кметове на райони и кметски наместници, главни архитекти на общини, декани на факултети и председатели на университетски общи събрания, главни секретари и шефове на дирекции на регулаторите, членове на ръководни органи на  адвокатурата, както и лица, извършили цесии и прихващания след специалния надзор на КТБ или с необезпечени кредити и/или привилегировани депозити.

"От проверените, около 7%, или над 2000 души са с установена принадлежност към ДС - нещо, което по стария закон никога нямаше да се знае. Предстои проверката на още близо 30 000 души по новосъздадения ред! Нужна е промяна в Конституцията, за да може лустрацията да действа пълноценно. До тогава обаче създадохме механизъм за проверка и  публичност на евентуална принадлежност към бившите комунистически тайни служби на максимално широк кръг публични длъжности, като органът по назначаването си носи отговорността, ако предпочете хора с подобни зависимости", казва още Славов. 

Факсимиле от решението на Комисията по досиетата:

reshenie_komisia_dosieta.jpg