Петролът отново поевтиня заради китайския коронавирус

Петролните фючърси поевтиняват с нови около 3% по време на търговията днес, тъй като разширяващата се епидемия с китайския коронавирус и поставянето под карантина на все повече градове в голямата азиатска държава задълбочават опасенията за намаляване на потреблението на важната енергийна суровина.

Китайската национална здравна комисия предупреди, че се засилва възможността новият коронавирус да се разпространи и инфекциите могат да продължат да нарастват, пише iconomist.bg. Засега над 3000 души в Китай са заразени, а повече от 80 са починали. Заразният смъртоносен вирус вече се разпространи извън пределите на Китай в Япония, Южна Корея, Тайвaн, Тайланд, Виетнам, Сингапур, Нела, Франция, Австралия, Канада и Съединените щати, предава.

Опасенията, че една още по-мащабна епидемия ще причина намаляване на търсенето на петрол, провокира спад на фючърсите на петрола Брент с доставка през март с 2,9% към 58,68 долара за барел, а аналогичните фючърси на американския лек суров петрол - с 3,04% към 52,15 долара за барел. По този начин петролните фючърси вече се търгуват в най-ниски нива от октомври 2019-а година и след като през миналата седмица те поевтиняха съответно с 6,4% и със 7,5%.

Днешното поредно рязко поевтиняване е факт, въпреки че енергийният министър на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд се опита да успокои пазарите, заявявайки, че наблюдават внимателно развитието в Китай и е уверен, че разпространението на новия вирус ще бъде ограничено.