Петролът поевтинява след скок на складовите запаси в САЩ и опасения за темпа на ваксинация в Европа

Петролът поевтинява във вторник за трета поредна сесия на търговия, тъй като оповестените през миналата седмица данни за силен ръст на петролните складови запаси в САЩ и новините за рязко забавяне на темпа на ваксинация срещу Covid-19 в Европа сякаш поставят под въпрос очакваното възстановяване при търсенето на черното злато.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през май се понижават в началото на европейската търговия с 0,5% към $68,50 за барел, след като и вчера те поевтиняха с 0,5%, отстъпвайки от ценовия връх на 8-и март около $71,38 (най-високо ниво от началото на януари 2020 г.).

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI в доставка през април се понижават във вторник с 0,65% малко под $65,00 за барел, каот и те отстъпват спрямо многогодишния връх на 8-и март около $ 67,98 за барел - най-високо ценово ниво от октомври 2018 г.

Негативно влияние върху днешното поевтиняване на петрола оказа решенето на голяма част от европейските страни, начело с водещите икономики Германия, Франция и Италия, да прекратят временно имунизацията срещу Covid-19 с ваксината на "АстраЗенека" след информации за възможни сериозни странични ефекти.

Тези ходове задълбочават опасенията относно бавния темп на ваксинациите на стария континент, което пък може да забави очакваното икономическо възстановяване от пандемията в един от най-тежко засегнатите на кризата региони.

Пандемията унищожи първоначално търсенето на петрол през миналата пролетта по време на първата вълна на Covid-19, но след това цените се възстановиха до нивата преди световната здравна криза. През последните дни обаче поскъпването на петрола беше ограничено с оглед на бавния процеса на Covid ваксинация в редица държавни главно в Европа.

В същото време наличните складови запаси на суров петрол в САЩ отбелязах драматичен ръст през  седмицата до 5-и март с 12,8 млн. барела, като тази вече инвеститорите са в очакване на поредните данни за седмичните наличности на Американския петролен институт (API) и утрешните аналогични данни на Енергийната информационна администрация (EIA).