Pfizer започна проучване и на противовирусен медикамент срещу Ковид-19

Фармацевтичната компания Pfizer е започнала ранен етап на изпитване в САЩ на перорална антивирусна терапия срещу COVID-19, която може да бъде предписана на пациенти при първите признаци на инфекцията, съобщиха от компанията във вторник, предаде Ройтерс, цитиран от "Дарик".

Производителят на лекарства, който разработи с немската BioNTech и първата разрешена в САЩ ваксина срещу коронавирус, заяви, че в лабораторни изследвания антивирусният кандидат е показал мощна активност срещу SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19.

Кандидатът за антивирусна терапия на Pfizer, наречен PF-07321332, е протеазен инхибитор, който предотвратява репликацията на вируса в клетките.

Надежда: Лекарство за COVID-19 показа висока ефективност в клинични тестове

Протеазните инхибитори са ефективни при лечението на други вирусни патогени като ХИВ (HIV) и хепатит С, както самостоятелно, така и в комбинация с други антивирусни средства, посочват от компанията.

Pfizer вярва, че този клас молекули може да осигури добре поносими лечения срещу COVID-19, тъй като в момента терапевтичните средства, предлагани на пазара, които работят по същите линии, не са съобщавали за опасения, свързани с безопасността.

Компанията също така изучава интравенозно приложен антивирусен кандидат в ранен етап на проучване при хоспитализирани пациенти с COVID-19.

"Двата кандидата (орален и интравенозен) заедно имат потенциала да създадат парадигма за лечение от край до край, което допълва ваксинацията в случаите, когато заболяването все още се проявява“, заяви главният медицински директор на Pfizer Микаел Долстен.

Кандидатът на Pfizer изостава от две други орални антивирусни терапии, които са в средни етапи на изпитвания - първата е разработена от конкурента Merck & Co съвместно с Ridgeback Bio, а втора от Roche Holding и Atea Pharmaceuticals.

Понастоящем ремдесивир на Gilead Sciences е единственото лекарство, одобрено от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за лечение на COVID-19.
FDA е издала спешно разрешение за интравенозната терапии на компанията Eli Lilly - бамланивимаб (bamlanivimab) самостоятелно и в комбинация с етезевимаб (etesevimab), както и комбинирана терапия на  Regeneron, напомня Ройтерс.