Пиарите на Фандъкова да прочетат 100 пъти преписа на "Под игото"

Светослав Пинтев

Кметът на София Йорданка Фандъкова получи преписан ръчно романа на Иван Вазов „Под игото“ от учениците от 7-ми клас на 5-то ОУ, което носи името на Патриарха на българската литература, съобщи интернет страницата на Столичната община вчера.

Днес това забележително във всяко отношение съобщение изчезна от сайта яко дим. Явно г-жа Фандъкова се е стреснала, да не би разгневени родители да я накарат да прочете ръкописа-препис. Може да намери интересни послания в него.

По идея лично на директора учениците са направили ръчно препис на романа, представяте ли си? Като в килийно училище. Дали не са го писали на пясък, с калеми.

За един учебен срок около 100 деца от училището са се включили в родолюбивото дело, пишеше още в съобщението. Директорът явно е останал с впечатлението, че сме във времената на Паисий, когато една книга е трябвало да се преписва и разпространява на ръка, за да стигне до повече читатели.
През 2021 г. столичното училище навършва 100 години от основаването си и инициативата е една от проявите, посветени на годишнината. Ние пък  останахме с впечатлението, че училището е пропътувало 100 години назад във времето. 
Бихме предложили на пиарите на Столична община, които несъмнено са в дъното на публикацията в сайта, да прочетат ръкописа 100 пъти. После да препишат лично романа 100 пъти, щом вярват, че това е полезно от гледна точка на образованието.

И 1000 пъти думите на чорбаджи Марко: „ Яжте, татовата, да порастете! Пено ... Пийте бре, маскари!“. Това е е актуално и в нашия век, нали така?