От 'Пирогов'' отрекоха да е приет 8-ми пациент от зверската катастрофа на АМ''Струма''

Новината за 8 оцелели от автобуса-факла съобщи вчера говорителят на Прокуратурата Сийка Милева

"Във връзка с разпространена невярна информация в публичното пространство, потвърждаваме, че в ранните часове на 23.11.2021 г. (вторник), в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ са приети 7 лица след инцидент на автомагистрала „Струма“, които не са български граждани."

Това съобщиха от спешната болница, в опровержение на съобщената по-рано информация за спасени 8 души, от които единият (според твърдения) е напуснал болницата.

Версията за 8 спасени от автобуса разказа говорителката на главния прокурор Сийка Милева, на пресконференция вчера.

"В една от болничните стаи се срещнах с момче на моята възраст. Когато го видях, му казах „Вие сте герой“. Той се усмихна и взе да ми разказва за инцидента - как е видял чук, как е счупил задното стъкло на автобуса и как оттам са се спасили осем човека. Попитах го: „Но вие сте седем? Настанени сте в болница седем“. И той ми каза: „Не, ние се спасихме осем човека“. Според Милева несъответствието в броя на спасените може да е в резултат на "недобър спомен".

Според директора на НСлС Борислав Сарафов става дума за "известна загадка" и ще бъде предмет на разследване.

От "Пирогов" съобщават още, че ежедневно се оценява състоянието на приетите за лечение и "се осъществяват необходимите лечебни мероприятия". Предстои поетапното им изписване.

Към днешна дата състоянието на всички настанени в болницата лица от инцидента е стабилно и без промяна. Проф. Николай Габровски, началник на Клиника по неврохирургия оценява операцията от вчера като нормално протекла с гладък следоперативен период.