Пламен Димитров: Благодарение на изтегления заем от 5 млрд. лева няма да се налага да се бърка в резерва

Пламен Димитров

Пламен Димитров

До края на годината ще надхвърлим 4% дефицит от БВП. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, предаде БГНЕС.

Бюджетът за 2020 г. ще завърши малко по-зле, отколкото беше планиран и актуализиран в началото на пандемията от коронавирус, прогнозира синдикалният лидер.

„Смятам, че независимо, че към настоящия момент икономическата криза върви управляемо, спадовете на брутния продукт водят след себе си до все повече проблеми с данъчните приходи и това се вижда, вече за септември сме на дефицит, докато до август не бяхме“, каза Димитров.

„Моята прогноза е, че до края на годината ще минем 4% дефицит от БВП, той може да стигне дори 4,5%“, каза той и уточни, че това се дължи на по-малките приходи от данъци и увеличаващи се разходи, които системите трябва да направят заради COVID-19.

В същото време Димитров отбеляза, че допълнителните мерки в подкрепа на бизнеса и хората са абсолютно задължителни и не могат да бъдат икономисани.

„Увеличеният дефицит е очакван и разбираем. Той е далеч под френския, например, който е 10% от БВП, или германския, който ще надхвърли 12%. Така че няма скандал“, твърди Димитров и заяви, че изтегленият неотдавна заем в размер на 5 млрд. лева, който е взет при много добри условия на международните пазари, ще финансира тази дупка. Така, според Димитров, няма да се налага да се бърка и в резерва.