Пламен Карталов: За половин година министърът на културата един път не дойде на опера

Проф. Пламен Карталов

Проф. Пламен Карталов

Директорът на столичната опера акад. Пламен Карталов констатира, че министърът на културата един път за шест месеца не е посетил постановка. Той отдаде неглижирането му пред БТВ на младостта на Атанас Атанасов. Карталов се надява, че в бъдеще министърът можело да поправи грешката си. 

В момента обаче Атанасов се занимава с културното наследство на държавата. "Част от мерките, които Министерство на културата прилага за поддържката на археологическите обекти се осъществяват чрез ежегодното финансиране по Програмата за теренни археологически проучвания и теренна консервация. В резултат на това, успешно се проучват и съхраняват редица от археологическите резервати, сред които старите български столици — Плиска, Велики Преслав и Трапезица", заяви министърът пред журналисти.

Относно настоящите разкопки Атанасов заяви, че през последните години без прекъсване продължават разкопките в археологическите резервати „Сборяново“, „Античен град Никополис ад Нестум, община Гърмен, област Благоевград“, „Античен град Марцианополис, община Девня, област Варна“, „Тракийски и античен град Кабиле, община Ямбол, област Ямбол”, ,Антична и средновековна крепост „Калиакра”, което допринася значително и за поетапната им социализация. Относно новооткритите находки министърът подчерта, че са намерени неизвестни досега антични и средновековни църковни сгради, цялостно проучен е епископският дворец в рамките на обект „Ранновизантийска и средновековна крепост Мисионис”.

„Освен разкритите структури на място, при проучванията са добити и множество движими находки, които обогатяват музейните фондове — сред тях са мраморни статуи от обект „Античен град Хераклея Синтика", монетни съкровища от „Античен град Марцианополис” и от некропола на археологически резерват „Калиакра”, праисторически находки от обект Дуранкулак и много други“, казва той.

Министър Атанасов отбеляза, че осигуряването на финансиране на проекти за археологически проучвания представлява важна част от стратегическата дейност на Министерство на културата и уточни, че в момента тече сесията за настоящата година на теренни археологически проучвания и теренна консервация, като в процес на разглеждане са над 150 проекта за ключови археологически обекти на територията на цялата страна. /БГНЕС