Плановете на Ангелкова пропадат, руски туроператори масово отменят пътуванията за България

Николина Ангелкова

Николина Ангелкова

Плановете на Николина Ангелкова са пред провал. Министърът на туризма вещаеше, че спасението на летния сезон ще дойде с пристигането на руски туристи по Българското Черноморие. Руски туроператори, сред които и големи имена като PEGAS Touristik, TEZ Tour, Coral Travel и "Интурист", започнаха да отменят обявените пътувания в чужбина през юли, включително за България. Според тях няма големи надежди международният туризъм да се възстанови поне до август. Така остава шанс за само един месец летни почивки в чужбина, тъй като учебната година в Русия започва на 1 септември и повечето семейства спират пътуванията.

Новината е на изданието на сдружението на туроператорите на Русия АТОР, според което основната причина е продължаващата неяснота дали и кога ще паднат ограниченията в Европа и света. Самата Русия спря полетите и затвори границите си на 27 март, а на 8 юни бе позволено да се пътува в чужбина по работа, за обучение и за грижа за болни роднини, съобщава "Дневник". Някои оператори са анулирали офертите и резервациите до 16 юли, но повечето обхващат целия месец. На клиентите се предлага пренасяне на почивките и екскурзиите за периода между 1 август и 15 ноември 2020 г. или дори прехвърлянето им направо за юли догодина.

ЕС трябва да обяви най-късно утре за кои трети страни отваря границите си, но западни издания посочват днес съгласуван между страните членки работен вариант със само 15 имена и Русия не е сред тях. От ANEX Tour например обявяват за юлските пътувания до България, Гърция, Хърватия, Испания и Кипър, но също до Турция и Черна гора, че резервациите може да се преместят без доплащане за 1 септември - 20 декември или 10 януари - 31 юли 2021 г.