Заради обвинение в сексуален тормоз, Пласидо Доминго подаде оставка като директор на операта в Лос Анджелис

Пласидо Доминго

Пласидо Доминго

Известният оперен певец Пласидо Доминго подаде оставка като генерален директор на операта в Лос Анджелис, където работи повече от 20 години заради обвинения в сексуален тормоз, заяви музикантът в изявление, цитирано от РИА Новости. "Ще продължа да работя, за да си възвърна честното име, но до тогава реших, че най-добрият вариант за операта в Лос Анджелис ще бъде, ако напусна позицията на генерален директор и се оттегля от планираните изпълнения.", се казва в изявлението.

Според Доминго обвиненията, повдигнати срещу него в пресата, създават атмосфера, в която му е трудно да работи.

Изпълнителният комитет на ъм организацията и нейния екип", като го нарече безпрецедентен принос за културния живот на града.борда на директорите на операта в Лос Анджелис благодари на Доминго за "вдъхновението и ангажираността му". "Той е не само невероятно талантлив артист, но и движеща сила в създаването, развитието и растежа на операта в Лос Анджелис", се казва в изявление на ръководството на театъра.


В началото на септември група жени обвиниха певеца в секс тормоз. Сред тях беше певицата Анджела Търнър Уилсън и още десет изпълнителки, които останаха анонимни, тъй като все още работят в тази област. 78-годишният Доминго отрече всички обвинения.

На този фон редица американски театри отмениха концерти с участието на Доминго. Европейската програма на неговите изпълнения за тази и за 2020 г. все още не се е променила. Миланската опера Ла Скала, Лондонската Ковънт Гардън и Залцбургският фестивал заявиха, че няма да променят програмите си, включващи гастроли на Доминго.