Пленумът на ВСС се саморазпусна до 13 април

Нови дела няма да се образуват

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) се саморазпусна и няма да провежда заседания до 13 април, докогато е обявено и извънредно положение в цяла България. Това решиха кадровиците на извънредно заседание днес, информира "Правен свят". 

През това време двете ресорни комисии "Бюджет и финанси" и "Управление на собствеността" ще се разпореждат с бюджета и имотите на съдебната власт.

Във времето, в което Пленумът няма да се събира, ще се извършват единствено рутинните плащания към органите на съдебната власт и ще се осъществяат финансовите взаимоотношения с други институции, с които ВСС има сключени договори. Обществени поръчки няма да се обявяват.

Нови дела няма да се образуват в съдилищата до 13 април, а достъпът до съдебнтие сгради ще бъде строго органичен както за граждани, така и за магистрати и служители.

Веднага след заседанието на Пленума, и Съдийската колегия се събра извънредно в понеделник за втори пореден ден. По време на заседанието й бяха отложени всички конкурси, в това число за младши съдии, за първоначално назначаване в Софийския градски съд и в Окръжен съд-Враца. Ще бъдат обявени допълнително новите дати за провеждане на процедурите. Отлагат се и изборите за административни ръководители, насрочени до 13 април.