Пленумът на ВСС спря процедурата за въвеждането на разследващ главния прокурор

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие за противоконституционно въвеждането на разследващ главния прокурор и спря процедурата за избор на такъв до произнасяне на Конституционния съд. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС.

Пленумът ВСС единодушно прие становище, с което намира нормите на чл. 46, ал. 8, чл. 194, ал. 6, чл. 213а, ал.2, чл. 411а, ал. 4 относно думите „както и делата от компетентност на прокурора по разследването срещу главния прокурор или негов заместник“ от Наказателно-правния кодекс (обн. в Държавен вестник, бр. 86 от 28.10.2005 г., посл. изм. ДВ, бр. 20 от 09.03.2021 г.), и на чл. 136, ал. 11 от Закона за съдебната власт (обн. ДВ, бр. 64 от 07.08.2007 г., посл. изм. и доп., ДВ, бр. 16 от 23.02.2021 г.) за противоконституционни.

Становището ще бъде изпратено на Конституционния съд на Република България. С него Пленумът на ВСС намира, че посочените норми противоречат на прокламираната с чл. 117 от Конституцията на Република България независимост на съдебната власт и лична независимост на съдиите, прокурорите и следователите, както и на чл. 126, ал. 2 от Конституцията на Република България, с който се възлага на главния прокурор осъществяване на надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори. Със становището се сочи противоречие на чл. 6, ал. 2 от КРБ установяващ принципа на равенство на гражданите пред закона и недопускане на привилегии, основани на лично или обществено положение, както и нарушаване на забраната за създаване на извънредни съдилища, въведена с чл. 119, ал. 3 от КРБ.

То е поискано Конституционния съд по конституционно дело № 4/2021 г. за установяване на противоконституционност на посочените разпоредби на НПК и ЗСВ. С Определение от 9 март 2021 г. Конституционният съд е допуснал за разглеждане по същество делото, образувано по искане на президента на Република България, като ВСС е конституиран като заинтересована институция и му е предоставен 30-дневен срок за изразяване на становище.

Освен това Пленумът на ВСС на основание чл. 173а, ал. 1 от Закона за съдебната власт, във връзка с § 8 от ПЗР към ЗД на Наказателно-процесуалния кодекс (ДВ, бр. 16 от 23.02.2021 г.) откри процедура за избор на кандидат за прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник. Пленумът спря административното производство по тази процедура на основание чл. 54, ал. 1, т. 4 от Административнопроцесуалния кодекс, до произнасяне на Конституционния съд с решение по конституционно дело № 4/2021 г.

В съответствие със ЗСВ и приетите Правила за избор на прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник, които са публикувани на интернет страницата на ВСС, Пленумът утвърди предложения от Прокурорската колегия образец на кадрова справка по чл. 173а, ал. 3 от ЗСВ, която се явява елемент от предложението при издигането на кандидатури.