Пловдивчани излизат на протест срещу назначението на Богомил Грозев и калинките в града, стартираха подписка

Богомил Грозев, снимка: Нова ТВ

Богомил Грозев, снимка: Нова ТВ

Неправителствената организация „Аз обичам Пловдив“ скочи срещу управлението в Общинския институт (ОИ) „Старинен Пловдив“. Пловдивчани организират подписка, включително и в сайта peticiq.com, за освобождаването на неговия директор Богомил Грозев от поста му. Гражданите са възмутени от непрозрачната политика, която води, журналистът, както и поради факта, че няма нужния ценз. Капката на търпението в „града под тепетата“ прелива, след като бившият водещ на новините по Нова ТВ назначи наскоро диджея Григор Чолаков-Фънки за шеф на Античния театър. От неправителствената организация са категорични, че трябва да има конкурс, който да бъде спечелен от човек с подходящото образование, отговарящо на критериите в Общинския институт, с визия за културните ценности в Пловдив.  

„На г-н Грозев дадохме кредит на доверие. 1 г. мина, откакто той е временно изпълняващ длъжността. Той обаче не покрива критериите за длъжността, а конкурс за поста същевременно не се прави. Назначението идва директно от кмета на Пловдив. Кредитът на доверие ни се изчерпа с назначаването на диджея Григор Чолаков-Фънки за уредник на Античния театър. Не може човек, който има скандален имидж, който бие леко на чалга, да управлява една от най-важните културни ценности в Пловдив“. Това заяви пред Faktor.bg организаторът на петицията Любомир Чакъров. 

„Ние настояваме Богомил Грозев да бъде освободен от този пост веднага и да се насрочи конкурс, който да бъде спечелен от хора, които покриват критериите. Миналата година бяха гласувани 145 000 лв., за които нямаме отчетност. Разбрахме сега, че г-н Грозев следвал някакви образования, за да може да покрие критериите. Ние няма да чакаме и не искаме да бъде изграждана дадена личност за определен пост. Освен това, имаме отворено писмо от няколко доктори по история и археология, които се обръщат като експерти и заявяват категорично, че Богомил Грозев няма нужния ценз. Не може да управляваш културни ценности, без нужните познания. Още няколко сдружения изразиха готовност да ни подкрепят, включително и част от туристическия бранш. Все още обсъждат позицията си, но по-скоро накрая ще се включат в протеста ни срещу назначаването на калинки“, каза още Чакъров. 

„Ако говорим за видими резултати, аз не съм видял нещо, което да ме накара да се чувствам спокоен от факта, че той заема длъжността. Друго скандално е, че в програмата си от ОИ „Старинен Пловдив“ написаха в програмата си, че ще управляват голямата базилика в града. На практика обаче дружеството няма право да се меси там по закон. Идеята ни е, че искаме на мястото на Богомил Грозев човек, който да даде визия за следващите 5-10 г. Предстои инвестиране на общински средства в „Небет тепе“. Как да разчитаме на г-н Грозев да се справи с археологическите разкопки, които предстоят там? Аз бих го попитал дали знае колко имена има Пловдив? Според мен ще се затрудни“, категоричен е учредителят на подписката. 

„В същото време въпросният диджей Фънки беше назначен без ценз за уредник на Античния театър… Т.е., Богомил Грозев повтаря методиката, по която и той самият е заел поста си. Във Фейсбук бяха публикувани негови снимки с банкнота от 20 лв. на челото и тениска с надпис „к*р“. Това ли човекът, който ще управлява Античния театър? Това е една много важна ценност на града. На кмета Здравко Димитров няколко пъти му е задаван въпросът кога ще има конкурс за поста на Богомил Грозев. Той е отговарял: „Когато му дойде времето“. В четвъртък, в 17:30 часа, пред община Пловдив, има организиран протест, за да бъде освободен Богомил Грозев.