Пловдивски кмет бие тревога: Историческа часовникова кула има нужда от спешен ремонт

Състоянието на Сахад тепе е един от приоритетите на Георги Стаменов

Георги Стаменов, снимка: Пловдив прес

Часовниковата кула на Сахат тепе се нуждае от авариен ремонт. За това съобщи кметът на район Централен Георги Стаменов, който лично е направил оглед на състоянието на паметника на културата в сряда след обяд, пише сайтът Под тепето.

„Най-видимият проблем е горе, на върха. Има парчета от металната обшивка, които са отхлабени, пироните им стърчат и при силен вятър могат да се откъртят и да паднат", посочи Стаменов. 

"Такъв случай имаше през март", напомни той и добави: "Тогава Пожарната се отзова и премахна висящата обшивка." 

По думите на районния кмет проблемите на кулата могат да бъдат бързо поправени. Той вече е говорил с фирма, обещала да даде скеле за ремонта за безвъзмездно ползване, тъй като единственият достъп за работа по обшивките и мазилката е от външната страна на кулата.

Скелето ще даде възможност да бъде направен цялостен оглед на историческото съоръжение, за да се констатират в цялост и другите проблемни участъци за ремонт, които в момента не могат да бъдат видени.

Състоянието на тепетата е един от главните приоритети на кмета на район „Централен“ през последните повече от 4 години. По негова инициатива бе поправен часовника на кулата, който не работеше от години, а сега точно отмерва времето. Спешният ремонт на върха на кулата е важен и защото ще предотврати запрашаване и повреда на оригиналния старинен часовников механизъм.