По искане на Цацаров освободиха зам.-главен прокурор

Пенка Богданова ще бъде назначена за прокурор във ВКП

Пенка Богданова

Пенка Богданова

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува освобождаването на Пенка Богданова от поста "заместник на главния прокурор". Предложението е на главния прокурор Сотир Цацаров, който заяви, че Богданова заслужава благодарност за работата си, но й липсва комуникативност и умение за работа в екип.

Тя ще бъде назначена за прокурор във Върховна касационна прокуратура, където има свободен щат. Няма да бъде назначаван нов заместник на Цацаров, стана ясно от изявлението му пред прокурорската колегия на ВСС.

Главният прокурор каза, че това няма да се отрази негативно на работата на останалите му заместници, напротив – има възможност задълженията им да бъдат равномерно разпределени. Той добави, че трябва да има пълна комуникация между заместник-главните прокурори и пълно съзнание за екипната работа, което явно в случая не открива.

Сотир Цацаров има общо 5 заместници, сега остават 4. Един от тях - шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов е в отпуск след като прокуратурата нареди на антикорупционната комисия проверка по сигнал от медии за имотното състояние на неговия син.

Пенка Богданова беше назначена за заместник-главен прокурор при Върховната касационна прокуратура на 28 януари 2013 г. Тя беше първата, която Цацаров посочи за свой заместник след избора си.

На заседанието на прокурорската колегия беше гласувано и наказание за следователя Бойко Атанасов. Запрлатат аму ще бъде намалена с 15% заради неизпълнение на служебни задължения.