Какво трябва да знаем за ваксината на Johnson & Johnson

По какво се различава от другите ваксини?

Американската администрация по храните и лекарствата разреши използването на коронавирусната ваксина на Johnson & Johnson при възрастни. Морийн Феран, вирусолог от Технологичния институт в Рочестър, обяснява за портала „Минт“ как работи тази трета разрешена ваксина и изследва разликите между нея и ваксините на Moderna и Pfizer–BioNTech, които вече се използват.

Най-основната разлика е, че ваксината на Johnson & Johnson е аденовирусна векторна ваксина, докато ваксините Moderna и Pfizer са иРНК ваксини (информационна РНК).

И двете базирани на иРНК ваксини изискват две дози. Ваксината на Johnson & Johnson изисква само една доза.

1. Как действа ваксината на Johnson & Johnson?

Ваксината на Johnson & Johnson е това, което се нарича векторна вирусна ваксина.
За да създаде тази ваксина, екипът на Johnson & Johnson е взел безвреден аденовирус - вирусния вектор - и е заменил малко парче от генетичния му материал с коронавирусни гени на протеина SARS-CoV-2. След като този модифициран аденовирус се инжектира в нечия ръка, той влиза в клетките на човека. След това клетките четат генетичните инструкции, необходими за образуване на шиповия протеин, а ваксинираните клетки образуват шиповия протеин на собствената си повърхност. След това имунната система на човека забелязва тези чужди протеини и създава антитела срещу тях, които ще предпазят човека, ако някога бъде изложен на SARS-CoV-2 в бъдеще.

Аденовирусната векторна ваксина е безопасна, тъй като аденовирусът не може да се репликира в човешки клетки или да причини заболяване, а протеиновият протеин SARS-CoV-2 не може да причини COVID-19 без останалата част от коронавируса.
Този подход не е нов. Johnson & Johnson използваха подобен метод за направата на своята ваксина срещу ебола, а ваксината на AstraZeneca-Oxford COVID-19 също е аденовирусна векторна ваксина.

2. Колко ефективна е тя?

Анализът на FDA установи, че в САЩ ваксината срещу COVID-19 на Johnson & Johnson е 72% ефективна при предотвратяване на всички COVID-19 и 86% ефективна при предотвратяване на тежки случаи на заболяването. Въпреки че все още има шанс ваксинирано лице да се разболее, това предполага, че е много по-малко вероятно да се нуждаят от хоспитализация или да умрат от COVID-19.

Подобно проучване в Южна Африка, където нов, по-заразен вариант е доминиращ, даде подобни резултати. Изследователите установиха, че ваксината на Johnson & Johnson е малко по-малко ефективна за предотвратяване на всички заболявания там - 64% като цяло, но все пак е 82% ефективна за предотвратяване на тежки заболявания. Докладът на FDA също посочва, че ваксината предпазва и от другите варианти от Великобритания и Бразилия.

3. По какво се различава от другите ваксини?

Най-основната разлика е, че ваксината на Johnson & Johnson е аденовирусна векторна ваксина, докато на Moderna и Pfizer ваксините са иРНК ваксини. Messenger RNA (Информационна РНК) ваксините използват генетични инструкции от коронавируса, за да „съобщят“ на клетките на човек да произвеждат шипов протеин, но те не използват друг вирус като вектор. Има и много практически разлики.

И двете базирани на иРНК ваксини изискват две дози. Ваксината на Johnson & Johnson изисква само една доза. Това е ключово, когато ваксините са в недостиг.

Ваксината на Johnson & Johnson също може да се съхранява при много по-високи температури от ваксините с иРНК. MRNA ваксините трябва да бъдат транспортирани и съхранявани при температури под нулата или нулеви и изискват сложна студена верига за безопасното им разпространение. Ваксината на Johnson & Johnson може да се съхранява най-малко три месеца в обикновен хладилник, което улеснява използването и разпространението.

Що се отнася до ефикасността, е трудно директно да се сравнят ваксините на Johnson & Johnson с иРНК ваксините поради различия в начина на проектиране на клиничните изпитвания. Въпреки че се съобщава, че ваксините на Moderna и Pfizer са приблизително 95% ефективни за предотвратяване на заболяване от COVID-19, проучванията са направени през лятото и есента на 2020 г., преди по-новите по-заразни варианти да се разпространят широко. Ваксините на Moderna и Pfizer може да не са толкова ефективни срещу новите варианти, а проучванията на Johnson & Johnson бяха направени по-скоро и отчитат ефикасността на ваксината срещу тези нови варианти.

4. Трябва ли да се избира една ваксина пред друга?

Въпреки че общата ефикасност на ваксините на Moderna и Pfizer е по-висока от ваксината на Johnson & Johnson, не трябва да чакате, докато получите избор на ваксина - което вероятно е много далеч. Ваксината на Johnson & Johnson е почти толкова добра, колкото ваксините, базирани на иРНК, за предотвратяване на сериозни заболявания и това е, което наистина има значение. Не се изисква фризер, което улеснява доставянето и съхранението. Това е еднократна ваксина, което прави логистиката много по-лесна в сравнение с организирането на две дози за човек.

Колкото е възможно повече хора трябва да бъдат ваксинирани възможно най-бързо, за да се ограничи развитието на новите варианти на коронавирус. Johnson & Johnson се очаква да достави близо 4 милиона дози за спешна употреба в САЩ. (БГНЕС)