Почетният папа: Не мога да мълча, папа Франциск да запази безбрачието

Silere non possum-Не мога да мълча!

Това заяви в град Сан Агостино почетният папа Бенедикт Шестнадесети и призова наследника си Франциск да забрани премахването на изискването за безбрачие на свещениците, предаде corriere.it . Той  направи това и в книга, която предстои да излезе, посветена на кризата в Римокатолическата църква. Тя бе предизвикана от многобройните разкрития за сексуални злоупотреби на свещеници.

На представянето, една от малкото публични прояви след оттеглянето си от папския престол преди три години, Бенедикт влезе в дискусия със съавтора на книгата кардинал Роберт Сарах, гвинеец по произход, като казва, че свещениците не трябва да се поддават на изкушението да се отказват от своето безбрачие. Книгата е озаглавена "От дъното на душите си: Свещеничеството, безбрачието и кризата в Католическата църква".

След множество случаи на сексуални злоупотреби от страна на католически свещеници, разкрити по света, се чуват все повече призиви както в църковните среди, така и извън тях, за слагане край на многовековната забрана те да встъпват в брак.

Бившият папа обаче смята, че ролята на свещениците трябва да продължи да бъде тази на "оженени за църквата".