Почина актрисата Слава Георгиева

Почина актрисата Слава Георгиева, чийто творчески път в продължение на повече от 45 години бе свързан с Ловешкия драматичен театър. Това съобщиха от Община Ловеч, изказвайки съболезнования на близките, приятелите и колегите на известната ловешка актриса, пише "Сега".

„…Дарба на великолепна и търсеща актриса!

Великодушен приятел и добър човек!

Низ от възходящи успехи!

Богата ерудиция и култура!

Отзивчивост и огромна любов към Ловешкия театър!

Талант!

Професионализъм!

Завладяваща емоционалност!

Искреност!

Ангажираност!...

Бяха срещите с актрисата Слава Георгиева…

Бяха вълненията и радостите от добрите спектакли…

Бяха разочарованията и драмите на сърцето и духа…

Бяха шегите и творческото напрежение…

Беше изкуството на театъра…

Беше животът, който ни сближаваше с нея…

Всичко това беше…

Сбогом, Слава!“.

С това трогателно послание в социалните мрежи отдадоха последна почит на Слава Георгиева колегите й от Драматичен театър – Ловеч.

Актрисата Слава Георгиева е носител на званието „Заслужил гражданин на Ловеч“ за дългогодишната си театрална, обществена и културна дейност на територията на общината, както и за изключителния й принос за развитието и популяризирането на българската култура и изкуство. Това бе официално обявено по време на празника на града – 11 май. Поради заболяването, с което се бореше, Георгиева не успя да присъства на тържеството.

Сред значимите роли на Слава в Драматичен театър – Ловеч, са Лора в "Стъклената менажерия", Аби в „Любов под брястовете“, Таничка в "Чудо", Мариола в "Татул", сестра Речид в "Полет над кукувиче гнездо", Султана в "Железният светилник", Вида в "Грехът Златил", майката в "Майстори", Бистра в „Когато гръм удари“, Г-жа Уорън в „Професията на госпожа Уорън“ и много други.

"...Удоволствие е да видя актриса от изчезващ тип в лицето на Слава Георгиева. Така се случи, че в последните два сезона я гледам в няколко роли и съм респектирана и развълнувана от отношението и към "театъра в нея" Помня я в "Бащата" на Стриндберг - един спектакъл на Юлия Огнянова според мен незаслужено и снобски пренебрегнат от съсловието при гостувнето му в София, където тя постигаше сложният обем от жертвоготвност на стриндберговите жени. В "Севда" на Валерий Парликов, Слава ме очарова с рядко срещанота за зряла актриса "лудост" - способността и да тръгва по смътната диря на шантави предизвикателства,не да отговори, а да зазвънти на необичайни честоти, да се хвърли в опасните води на трудно комуникиращ есксперимент без щадене, без примадонщини, без суета", написа за нея театроведът Аве Иванова преди няколко години в сп. "Театър".

В киното помним актрисата като една от трите мойри от филма "Роза Дамасцена". Слава Георгиева работеше и с учениците от Езиковата гимназия в люляковия град.

Погребението на актрисата Слава Геолгиева ще бъде в град Царево, област Бургас, утре – 29 юли, от 11.00 часа.

Поклон пред паметта й! /БГНЕС