Почина носителят на "Грами" Анджело Бадаламенти, автор на музиката към „Туин пийкс“

Работил е с Пол Маккартни, Дейвид Бауи, Долорес О'Риърдън

Анджело Бадаламенти

Анджело Бадаламенти

На 85-годишна възраст почина американският композитор Анджело Бадаламенти, създател на музиката към няколко култови филма, съобщават VoA и The Hollywood Reporter.

Бадаламенти е роден в нюйоркския Бруклин, в семейството на имигранти от Италия. Започва да твори като композитор на филмова музика през 70-те години на миналия век, но първият му успех идва през 1986 г., когато е на 49-годишна възраст. Той е поканен да преподава вокална техника на актрисата Изабеля Роселини, изпълняваща главната женска роля в трилъра на Дейвид Линч „Синьо кадифе“. Линч, който придава огромно значение на саундтрака към филма, предлага на композитора да напише музиката за песента „Mysteries of Love“, а впоследствие и целия саундтрак.
С този филм – номиниран за „Оскар“, започва сътрудничеството между Линч и Бадаламенти.

Най-разпознаваемата по света работа на композитора е музиката към сериала „Туин пийкс“.
Линч му казал: "Още нищо не съм заснел, но си представи, че си в тъмна гора, чуват се далечни гласове на сови, облак закрива луната и едва чуто повява вятър между дърветата...".

Впоследствие за основната музикална тема в сериала Бадаламенти е отличен с награда „Грами“.  Той работи и по други филми заедно с Линч – сред тях са „Път за никъде“ и „Мълхоланд драйв“.

Макар че е известен предимно с тандема си с Дейвид Линч, Анджело Бадаламенти работи и по множество други филмови проекти. Автор е и на музиката към видеоиграта Fahrenheit.

Бадаламенти нееднократно е писал музика заедно с други музиканти, сред които са Пол Маккартни, Лайза Минели и Нина Симон. Работил е с вокалистката на  The Cranberries Долорес О'Риърдън, както и с Дейвид Бауи над благотворителния му албум „Red Hot + Rhapsody“, посветен на борбата срещу СПИН.

Превод Faktor.bg