Почина кинолегендата Джина Лолобриджида

На 95-годишна възраст

Джина Лолобриджида

Джина Лолобриджида

Легендата на киното Джина Лолобриджида, обявена преди години за най-красивата жена в света, почина на 95-годишна възраст, съобщи семейството ѝ.

На 95-ия си рожден ден на 4 юли Лолобриджида заяви пред агенция ANSA, че е решена да продължи да се занимава с творчество в областта на фотографията и изкуството, към които се е насочила след десетилетията, прекарани в ролята на секссимвол.

"Берсалиерата" на италианското кино, прозвище, дадено ѝ след емблематична роля на феерична жена, каза: "Рожденият ми ден е хубав етап и аз все още работя.

"Подготвям книга (с рисунки), изпълнена със сангвини (червено цвете), скици в червена охра, това е важна работа, взискателна".

Бляскавата кариера на Лолобриджида започва през 1947 г. През 1955 г. тя се снима във филма „La Donna Piu Bella del Mondo” (Най-красивата жена на света), който се превръща в нейна визитна картичка.

Дъщеря на производител на мебели от планинското село Субиако край Рим, тя снима над 60 филма, включително някои през 90-те години на ХХ век.

След като се оттегля от киното, Лолобриджида твори като фотограф, скулптор, фотожурналист и изпълнителен директор в областта на модата и козметиката.

Дивата се развежда през 1971 г. след 22-годишен брак с югославски лекар, от когото има син.

През 2006 г., на 79-годишна възраст, тя се омъжва за 34 години по-млад от нея испански предприемач, когото познава от 22 години, но бракът скоро е анулиран от ватикански съд.

През последните години поради физическата и психическата си слабост тя стои далеч от общественото внимание.

В Холивуд Ла Лоло прави пробив с ролята си на брюнетка с хладнокръвен поглед във филма на Джон Хюстън " Beat the Devil" (1953 г.). През 1961 г. печели "Златен глобус" за филма "Елате през септември" с участието на Рок Хъдсън.

Със земната си външност тя въплъщава прототипа на италианската красота. Особено влияние оказва характерната ѝ къса прическа. Тя бързо се разпространява в цяла Италия през 60-те години и е наричана "лоло".

"Имала съм много любовници и все още имам романси. Много съм разглезена. През целия си живот съм имала твърде много почитатели." - казва тя в едно интервю през 2000 г.

Ла Лоло се кандидатира неуспешно за депутат на парламентарните избори на 25-ти септември, спечелени от десницата.

През октомври миналата година Върховният касационен съд потвърди, че Лолобриджида се нуждае от законен настойник, за да се попречи на хората да се възползват от богатството ѝ.

Синът на бившата сексбомба, Скофич, чиито отношения с майка му винаги са били трудни, поиска от съда да определи настойник, който да защитава имуществото ѝ.

Касационният съд заяви, че Ла Лоло не е умствено немощна, но медицинските експерти са установили "отслабване на правилното възприемане на реалността" и състояние на "уязвимост", което би направило възможно хищни хора да получат власт над нея.

Тя заяви чрез адвокатите си, че е "разочарована, но не и примирена" от присъдата, която според нея накърнява достойнството ѝ. /БГНЕС