Почина големият художник Михалис Гарудис

На 5 октомври, столичната галерия „Арте“ откри юбилейна изложба по случай 80-годишнината на художника

Михалис Гарудис

Михалис Гарудис

Почина големият  художник от гръцки произход Михалис Гарудис. Пръв скръбната новина във Фейсбук съобщи композиторът и светски хроникьор Иван Тенев чрез своята Tenev Agency.

„Напусна ни завършилият художествена академия в България световноизвестен художник Михалис Гарудис! Почивай в мир, приятелю! Светла и блажена памет!!!“, написа Тенев.

Преди броени дни, на 5 октомври, столичната галерия „Арте“ откри юбилейна изложба по случай 80-годишнината на Гарудис. „Той самият присъстваше на откриването и беше много, много щастлив. За всички присъстващи събитието се превърна в празник, макар той да не изглеждаше добре и да бяхме притеснени за него“, разказа за „Монитор“ галеристката Гергана Борисова. И добави, че освен много талантлив художник Михали е бил и прекрасен човек, което е допринасяло за магичната аура на картините му. Според нея вероятно коронавирусът е допринесъл стари заболявания в организма му да се обострят. Агент Тенев е уточнил, че са приели хдожника преди ден в болница в Гърция и много бързо си е отишъл.

Изложените до 19 октомври в „Арте“ платна разкриват само част от житейския и творчески път на Михалис Гарудис: от бохемството до драматизма на чужденеца във втората му родина – България, а по-късно и в неговата собствена – Гърция. „Но не само това, те са продукт на изконните духовни маркери на неговата същност: от включването в картините му на конкретни образи от Античността до камъчетата, очертаващи се на дъното на морето, изхвърлените на брега дъски, пирони и счупени черупки от миди, органично влезли в композиционната структура на картините му чрез преплитане на похвати от чистата класическа живопис до колажа и обогатяваща се през годините релефна фактура на живописната повърхност“, коментира по-рано по повод изложбата изкуствоведът проф. Аксиния Джурова.

Михалис Гарудис е роден в димотишкото село Булгаркьой, Гърция през 1940 г. У нас попада след избухването на Гражданската война в родината му. Тогава заедно с други деца бежанци е изпратен в съседна България. Тук през 1965 г. той завършва живопис в Художествената академия при проф. Илия Петров. Носител е на Първа награда на изложбата „Приятели на морето“ и „Созопол и морето“. От 1986 г. живееше и работеше основно в Солун.

Михалис Гарудис ще бъде погребан в Гърция.