Почина художникът Михаил Камберов

Михаил Камберов

Михаил Камберов

лед тежко боледуване почина на 67-годишна възраст почина известният ни художник Михаил Камберов, съобщиха на БТА от семейството.

Михаил Камберов е един от най-награждаваните в чужбина български художници. Носител е на повече от 20 международни награди. Сред отличията му са Рубинената награда на Франция, призът "Художник №1 на Европа", "Златното платно" за 2002 - 2003 г., смятано за "Оскар" в изобразителното изкуство, "Творец на днешното време", "Кавалер" на Международната академия за съвременно изкуство в Белгия. Роден е на 20 ноември 1952 г. в София, син е на заслужилия художник фотограф Иван Камберов. Завършва Художествената гимназия, а през 1981 г. специалност живопис в Националната художествена академия. Дечко Узунов е един от първите му учители по рисуване още от дете.

Михаил Камберов е Доктор хонорис кауза на Международната академия за съвременни изкуства. Почетен член е на: Съюза на българските художници, Генералната асамблея на Есенния салон в Париж, Международната академия за съвременно изкуство и на Европейската арт група на Националната федерация на френската култура. Михаил Камберов е основател на Фондация "Камберов", подпомагаща българското изобразително изкуство и училище за млади художници.