Почина карикатуристът Иван Кутузов -Кути

Добрият художник е този, който успява да запази детския си поглед към света - това бе негово кредо

Иван Кутузов - Кути, снимка: БНР

Иван Кутузов - Кути, снимка: БНР

очина художникът карикатурист Иван Кутузов-Кути, съобщи БНР. Негови рисунки и карикатури са публикувани в редица периодични издания, сред които вестниците "Капитал", "Дневник" и "Труд".

Кутузов е роден е на 15 януари 1956 в санданското село Петрово. Завършил е Националната художествена гимназия, а през 1986 година завършва Художествената академия.

Работи две години като миньор в рудник "Бобов дол" и 14 години като учител. Той получи множество награди за уникалния си стил и майсторство в карикатурата.

"Карикатурата винаги носи послание. Тя е начин на изказване. А човекът няма да спре да се изказва", казва пред "Дневник" Кути. Пу думите му разликата между карикатурата и журналистическия коментар е само техническа - това са две страни на една и съща монета.

Кути беше запазената марка на вестниците "Дневник" и "Капитал" в продължение на 11 години заради изключителния си рисунък. Той рисува за "Дневник" от първия му хартиен брой през 2001 г. до последния през 2011 г. Негови бяха илюстрациите към всеки водещ текст в рубриката "Анализи".

Кути рисуваше всяка година и годишните календари на "Капитал" и поддържаше с карикатура всяка седмица рубриката "Строител на капитализма".

Кути рисуваше от всяка точка на страната, без да отсъства заради отпуск или болест. Голяма част от карикуратурите му са направени на някой речен или морски бряг - беше запален рибар.

Той беше човек с ярко чувство за хумор, детето в него остана живо до края му. Казваше, че добрият художник е този, който успява да запази детския си поглед към света, припомня "Дневник".