Почина легендарният рок китарист Джеф Бек

Рокаджията си е отишъл на 78 години

Джеф Бек, един от най-умелите, възхитителни и влиятелни китаристи в историята на рока, почина на 78 години във вторник в болница близо до дома си в Съри, Англия, предаде „Ню Йорк Таймс". Причината е бактериален менингит, съобщи Мелиса Драгич, неговият публицист, предаде Нова ТВ.

„От името на семейството му, с дълбока и дълбока тъга споделяме новината за кончината на Джеф Бек. След като внезапно се зарази с бактериален менингит, той почина мирно вчера. Семейството му моли за разбиране, докато преживява тази огромна загуба", пише в профила на музиканта във Фейсбук.

Бек за пръв път става известен като член на Yardbirds, където заменя Ерик Клептън. Той свири с групата от 1965-66 г. и за кратко се засича с Джими Пейдж, който първоначално свири на бас в групата, а след това преминава към втора китара. С Бек в групата, Yardbirds отбелязват няколко Топ 10 хита в Обединеното кралство, включително „Heart Full of Soul“, „Evil Hearted You“ и „Shapes of Things“. Двойната китара, прото-метъл интерпретацията на "Train Kept A-Rollin'" на Tiny Bradshaw от Yardbirds също се превърнаха в стандарт и по-късно бяха продължени в подобен дух от Led Zeppelin и Aerosmith.

Иновативното използване на обратна връзка, изкривяване и размиване от Бек помага да се подготви сцената за психеделичната революция от края на 60-те години, но неговият огнен характер и непредсказуемост създават противорчия с колегите му от групата.

„Джеф Бек беше страхотно допълнение към групата, след като Ерик напусна, и главно той беше отговорен за пренасянето на тези блус идеи в един различен свят на луди звуци“, казва барабанистът на Yardbirds Джим Маккарти пред Something Else! през 2015 г. „Джеф беше доста див характер, много напрегнат и непредвидим. Да се работи с него беше страхотно, но той можеше да бъде много труден.”

Когато Бек не се появява на турне в САЩ, Yardbirds уволнява китариста, след като групата записва само един едноименен албум с него през 1966 г.