Почина най-старата полярна мечка в Европа

Най-възрастната полярна мечка в Европа Катюша почина на 37-годишна възраст в зоопарка в Берлин, съобщи пресслужбата на зоологическата градина.

„Почивай в мир, Катюша. След почти четири десетилетия в зоопарк Берлин трябваше да се разделим с нашата Катюша. Тя почина на пределната възраст 37 години като най-възрастната полярна мечка в Европа”, се казва в съобщението.

Животното е починало на 24 декември и години наред е страдало от сърдечно заболяване, поради което е било под непрекъснато наблюдение от страна на ветеринарните лекари.

Благодарение на предприетите от тях оптимални мерки и ежедневния прием на медикаменти, Катюша успя да доживее до внушителната за своя вид възраст, отбеляза директорът на зоопарка Андреас Книрим. За последния си рожден ден през ноември 2021 г. полярната мечка е изяла цяла рибена торта, каза още той.

От зоологическата градина в Берлин уточняват, че продължителността на живота на полярните мечки в естествена среда достига до 25-30 години. Катюша е родена през 1984 г. в зоопарка в град Карлсруе, а през 1985 г. е преместена в Берлин.

Полярните мечки са вписани през 2015 г. в Червената книга на изчезващите видове. В дивата природа има около 26 000 екземпляра. /БГНЕС