Преп. Максим Изповедник - църковен отец и учител на Православието

Православната църква почита паметта на св. мъченик Неофит, патриархът празнува имен ден

21 януари

Преп. Максим Изповедник е един от най-големите и авторитетни църковни отци и учители на Православието.

Той е пламенен защитник на чистотата на православната вяра, запечатал верността си към нея с мъченическия подвиг на изповедничеството. В своето богословие св. Максим разработва православното учение за двете воли, съответстващи на двете естества - Божествено и човешко, в Богочовешката Личност на Сина Божий Иисус Христос, и така става изразител на догматическата истина на Вселенската църква срещу монотелитската ерес. Неговото учение по този важен въпрос залегнало в основата на вероопределението на VI Вселенски събор (681 г. сл. Р. Хр.).

Преп. Максим Изповедник е бил един от най-високообразованите мъже на своето време.

Той е блестящ познавач на главните направления на древногръцката философия, от чието идейно наследство учителите на Църквата черпели изразни средства за по-ясното и точно формулиране на християнското богооткровено учение.

Дълбоко ерудиран и проникнат от духа на светоотеческото богословие, познаващ отлично богатото идейно съдържание на Христовото учение, духовното наследство и дълбоките корени на Църковното предание, св. Максим се проявил като плодовит християнски мислител и авторитетен учител на истините на вярата.

На 21 януари Православна Църква почита и паметта на св. мъченик Неофит, а българският патриарх празнува имен ден.

На този ден Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит ще почете своя небесен покровител със света литургия и благодарствен молебен, отслужени в Софийската митрополитска катедрала "Св. Неделя”, съобщи БГНЕС.

Светата Литургия ще бъде отслужена от синодални архиереи и софийски духовници, и ще започне 09.30 часа, веднага след това (около 11.30 часа) патриарх Неофит ще оглави благодарствения молебен. Желаещите да поздравят Негово Светейшество с личния му празник ще имат тази възможност в 12:00 часа в залата на Софийска света митрополия. 

Патриарх Неофит е роден на 15 октомври 1945 г. в София със светското име Симеон Николов Димитров. На 24 февруари 2013 г. на Патриаршеския избирателен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит беше избран за български патриарх и Софийски митрополит.