Почитаме лечителя св. Харалампий - покровител на пчеларите

Православната църква почита паметта на св. Харалапий. Той се счита за покровител на пчеларите и на този ден, след отслужване на св. Литургия, във всички православни храмовете се благославя пчелен мед – за телесно здраве и душевно спасение.

Според народните представи св. Харалампий е господар на болестите, главно на чумата. Св. Харалампий бил епископ в Магнезия, Мала Азия, смел проповедник на вярата. 

Св. свещеномъченик Харалампий е загинал мъченически в началото на III век при римския император Септимий Север на 113-годишна възраст. По повеля на императора той бил измъчван и осъден на смърт.

Предаден е на мъчения, като са стъргали тялото му с железни куки, а раните му заздравявали по чуден начин. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и чудесното оздравяване, повярвали и били предадени на смърт.

В народния календар денят е известен и като Чуминден и се празнува за здраве на хората, против чумата. В народните представи чумата изглежда като старица, която постоянно е на път и носи със себе си тефтер, в който са записани имената на хората, които трябва да погуби. 

Сведенията за светата мъченица Валентина са много оскъдни. Тя е живяла в околностите на Кесария Палестинска. Св. Валентина става жертва на гоненията срещу християните през 308 г. при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.).

Когато мъчителите се опитват да я накарат насила да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с гръб към горящия на него огън. Постъпката предрешава съдбата й и тя бива обезглавена. 

Имен ден празнуват всички, които носят имената: Харалампи, Валентин, Вальо, Валентина, Валя, Валери, Валерия.