Почитаме света Анисия, която се бояла от богатството си, затова го раздала на бедните

Жития на светците

30 декември

Църквата почита днес света мъченица Анисия. Родом от Солун, тя била надарена с всички земни блага. Родителите й били добри, благочестиви и много богати, проявявали големи грижи за нейното възпитание. От дете Анисия обикнала Бог повече от всичко на света. Бързо напредвала във всички науки и родителите й се радвали на успехите на дъщеря си.

Още съвсем млади Анисия загубила родителите си и наследила огромно богатство. Но то я плашело, защото знаела, че в богатството има много изкушения, че то често възбужда в човека гордост и пустославие и че лесно отдалечава от Бога. Най-после решила да раздаде всичко на бедните и продала имотите си.

Анисия посещавала болници и затвори, носейки на нещастните щедри помощи. Но не само с пари помагала Анисия – тя прислужвала на болните, давала им лекарства, превързвала им раните, служела им с усърдие и любов. Като раздала богатството си, тя сама почнала да живее в крайна бедност, като прекарвала дните в работа, а нощите в молитва.

В това време имало ужасно гонение против християните и който убивал християнин, не се смятал по закона виновен в убийство. Веднъж Анисия отивала на църква и забелязала на улицата необикновено явление: тоя ден езичниците извършвали някакъв идолски празник. Един войник видял Анисия и извикал да спре, понеже искал да я принуди да принесе жертва на идола. Той я хванал, за да я заведе в езическия храм.

Анисия се съпротивила. Тогава той извадил меча си и я убил (298 г.). Християните с благоговение погребали тялото й.