Почитаме свети Модест, спасил много светини

Жития на светците

18 декември

Църквата почита днес паметта на св. Модест. Той се родил в Севастия Кападокийска в християнско семейство. От ранни години го привличал строгият живот на монасите.

Св. Модест станал монах и настоятел на създадената през IV век обител на преподобния Теодосий Велики - основателя на общежитийното монашество в Палестина. По същото време - през 614 г., персийският цар Хозрой предприел опустошително нашествие срещу християните в Сирия и Палестина.

Десетки хиляди били убити, храмове били разрушени, Йерусалимският патриарх Захарий и много други християни били взети в плен заедно със Светия Кръст Господен.

На св. Модест било възложено временно да управлява Йерусалимската църква. Той грижливо събрал телата на убитите монаси от обителта на св. Сава Освещени и с почет ги погребал. С помощта на св. александрийски патриарх Йоан Милостиви, той прекратил разрушаването на Йерусалимския храм на Гроба Господен, на Храма във Витлеем и на други християнски светини.

Четиринадесет години по-късно патриарх Захарий се върнал от плен с Господния Кръст. След неговата смърт, св. Модест бил поставен за патриарх на Йерусалим (632 г.).

Св. Модест починал на 18 декември 634 година на 97-годишна възраст.