Походът на свободата - " Борете се с комунизма с долари на истината"

През петдесетте години на миналия век 16 милиона американци правят дарения за Радио "Свободна Европа"

Грегъри Пек също подпомага радио "Свободна Европа"

Грегъри Пек също подпомага радио "Свободна Европа"

Константин Мишев

Втора част
На 26 юни, 1963 година Джон Кенеди заявява "Ich bin ein Berliner" . С тези думи - "аз съм берлинчанин" -  американският президент категорично подчертава подкрепата на Съединените щати за демократичния Западен Берлин. Само две години по-рано комунистите от ГДР са изградили стената, която разделя града. 

f_e_kennedy.jpg

 Президентът Кенеди произнася речта  "Ich bin ein Berliner"

"Преди две хиляди години - отбелязва  Кенеди -  най-голямата гордост е било да кажеш  civis romanus sum (аз съм римски гражданин). Днес, в света на свободата, най-достойно е да заявиш  „Ich bin ein Berliner“... Всички свободни хора, където и да живеят, са граждани на Берлин и следователно, като свободен човек, аз изпитвам гордост от думите „Ich bin ein Berliner!“

Младият американски президент произнася своята реч  пред кметството на Берлин. А именно на кулата на  тази сграда в Шьонеберг вече е била поставена "Камбаната на свободата", символът на "Свободна Европа". 

f_e_berlin2.jpg

 

Над половин милион берлинчани пред кметството   в Шьонеберг 

По идея на предшественика на Кенеди генерал Дуайт Айзенхауер Комитетът за Свободна Европа започва кампания в Америка за набиране на допълнителни пари за радиото. Както се казва в един рекламен плакат:

f_e_comunism3.jpg

 Плакат с призив: " Борете се с комунизма с долари на истината"

"Борете се с комунизма с долари на истината". И наред с това се отпускат средства за отливането на  10-тонна камбана по подобие на филаделфийската, която е паметник на войната за независимост.

f_e_bels4.jpg

 Камбаните на свободата във Филаделфия и в Западен Берлин

Над 16 милиона американци правят дарения на "Свободна Европа". 

В Ню Йорк се запознах с хора, които бяха подпомагали нашата кауза. Интересно е, че нито един от тях не беше познавал преди мен журналист от  радиото. Събрани са над 1 милион и 300 хиляди долара, които днес се равняват на повече от 15 милиона долара.

f_e_5.jpg

 "Дарете за Радио "Свободна Европа" и Свободния европейски печат

f_e_6.jpg

 "Не позволявайте да порасне без да е научила истината"

Успях да намеря в интернет един от телевизионните призиви за подпомагане на борбата срещу комунизма и дарения за "Похода на свободата" и "Свободна Европа". Вижте Роналд Рейгън, човекът, който по-късно допринесе най-много за рухването на Съветския съюз.

По онова време той не е политик. Но е сред най-активните американци в борбата срещу "Империята на злото", както сам  Рейгън,  вече като  президент, характеризира СССР. Уводната снимка е на друг актьор - Грегъри Пек, който също подпомага радио "Свободна Европа". Двамата имат различни идеи за развитието на Америка. Роналд Рейгън е консервативен републиканец, а Грегъри Пек е либерален демократ. Но по отношение на Кремъл нямат съществени различия. Любопитно е, че демократите са се опитвали да склонят Пек да участва в изборите за губернатор на Калифорния срещу Рейгън, но той е отказал. Вече по-късно, когато Рейгън беше президент, Грегъри Пек озвучи една телевизионна реклама  срещу негова номинация за съдия във  Върховния съд.

r_reigan.jpg

Роналд Рейгън призовава Горбачов да разруши берлинската стена

Наред с информация за живота на Изток и на Запад и с политическите анализи и коментари Радио "Свободна Европа" запълва през петдесетте години и друга ниша. Съвременната и главно джаз музиката. За българската секция това е предаването "Музикално рандеву" на Джилда Карол. Но за нея ще пиша в друга статия. 

Някои от най-великите джаз изпълнители посещават радиото и отправят послания към народите от Източна Европа. Докато в България изпращат в концентрационни лагери първите джаз музиканти и певци като Асен Овчаров и Леа Иванова, а Александър Николов (Сашо Сладура) е убит в лагера " Слънчев бряг " край Ловеч, пред микрофоните на  RFE  (Radio Free Europe) често говорят "дискриминирани" черни творци. 

Завършвам с няколко снимки. Тези легенди на джаза не се нуждаят от представяне.

f_e_dizi.jpg

Дизи Гилеспи

f_s_e_ela.jpg

Ела Фицджерълд

f_e_kol.jpg

Нат Кинг Кол

f_e_luis.jpg

Луис Армстронг

Б. А. Тук можете да прочетете Първа част "Когато "Свободна Европа" и ЦРУ бяха заедно".