ВКС отхвърли искането на бившия главен прокурор, Полфрийман остава на свобода

Джок Полфрийман

Джок Полфрийман

Девет месеца, след като беше сезиран от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, Върховният касационен съд (ВКС) отхвърли искането му да възобнови делото срещу австралиеца Джок Полфрийман, който беше предсрочно освободен през септември.

Това става известно от определение на върховната инстанция в състав Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова.

Цацаров твърдеше, че апелативният съд, който освободи предсрочно Полфрийман, е трябвало да се произнесе с решение, а не с определение. "Няма никакво основание да се приеме, че волята и разумът на законодателя са били чрез вида на въззивния съдебен акт да се допусне възобновяване на производството. Следователно актът, с който въззивният съд е бил длъжен да се произнесе, е определение. Искането за възобновяване на делото се явява процесуално недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане, а производството - прекратено", е записал ВКС в своето определение.

Казусът "Джок Полфрийман" 

Джок Полфрийман беше осъден на 20 години за убийството на Андрей Монов и прекара близо 12 години в български затвор. През есента на миналата година състав на Софийския апелативен съд (САС) (Калин Калпакчиев, Весислава Иванова, Виолета Магдалинчева) го освободи предсрочно с мотива, че е представил множество доказателства, че се е поправил за времето, прекарано в затвора.

Малко след това, тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска от Върховния касационен съд да възобнови делото срещу Полфрийман защото условното му освобождаване било постановено при съществени нарушения на процесуалните правила.

След решението да бъде условно освободен, Полфрийман остана близо месец в центъра за настаняване на чужденци в Бусманци. Той излезе от там в средата на октомври със задължението да се явява всяка седмица в местното районно полицейско управление. Към този момент имаше и забрана да напуска страната, която впоследствие беше отменена от съда. ("Дневник")