2500 долара месечна заплата, ако протестираш срещу Тръмп - Demand Protest ли стои зад бунтовете в САЩ?

Когато вашата стратегия изисква платен протест, ние го организираме и реализираме

Създаваме сцени, които променят общественото мнение и представите без каквато и да било двусмисленост

Аби Олхайзер, Washington Times

Това е "манифестът" на Demand Protest:  бизнес-група, професионално занимаваща се с организирането на протести и психологическо манипулиране на масово ниво. 
Техните услуги се описват със следния цитат:
"Ние създаваме сцени, които променят общественото мнение и представите без каквато и да било двусмисленост".
Очевидно се има предвид демонстрацията на жертвите на полицейското насилие и последвалото "справедливо въстание".
"Действайки на нивото на местни инициативни организации и правозащитни групи, ние създаваме концепции и идеи, а също така събираме аудитория по ваше желание. Когато вашата стратегия изисква платен протест, ние го организираме и въплъщаваме в живота.
Ние сме стратези, мобилизиращи поколението от 2000-те в целия свят с помощта на отбрани аудитория и необходимите понятни на масите идейни послания. 
За нас висш приоритет се явява пределната предпазливост, а нашите оперативни сътрудници създават убедителни сцени, които се превръщат в конструктивните блокове на масовите движения.
Когато ви е необходима видимост на възмущение, ние можем да осигурим това в нужния ви мащаб, запазвайки при това вашата репутация цяла и неопетнена.

Демонстрации

Ние се занимаваме с разработка, вербовка, управление и изпълнение в съответствие с вашите главни цели. Нашите обучени служители могат да поведат след себе си цели тълпи или просто да направляват събитията в изгодна за вас посока.
Ние имаме проверени в практиката знания и опит във формирането на представи в сферата на политиката, бизнеса, здравеопазването.
Нашите служители могат да поддържат и направляват работата на действащи организации, като ви дават важна информация за техните членове и действията им в бъдеще.

Обучение

Нашите стратези могат да обучат организацията ви на методите на подготовка на ефективни демонстрации и да моделират ситуации, които ще осигурят постигането на целите ви.
Вие можете да бъдете спокойни, знаейки, че всеки детайл на вашата кампания е поверен на експерти.
Нашият висш приоритет е никой да не може да ви свърже с нас. 
Нашите оперативни сътрудници познават само нас, а ние стриктно се придържаме към строги правила на конфиденциалност.
Ние изискваме от оперативниците си конкретни действия по места и им оказваме персонална подкрепа. Създаваме сцени, които променят общественото мнение и представи без каквато и да било двусмисленост.
Можем да ви гарантираме, че всички наши действия ще бъдат приети от медиите и обществените наблюдатели като автентични.
Свържете се с нас, нека творим бъдещето заедно!", завършват от Demand Protest
През 2017 година в САЩ беше разгърната мащабна платена кампания за протести срещу Доналд Тръмп в деня на неговата инаугурация.
Това бяха изводите от журналистическо разследване на Washington Times, анализирало постове и публикации на сайта backpage.com, където се публикуват и обяви за наемане на работа.
Журналистите открили обявление на "обществената организация" Demand Protest, която предлагала участие в протестни акции срещу Тръмп за 2.5 хиляди долара на месец.

"Вземи пари за борбата против Тръмп. Ние плащаме на тези, които вече политически са мотивирани да се борят за идеите, в които вярват. Вие така или иначе ще участвате, така че защо да не го направите заедно с нас! Търсим оперативници, които ще помогнат да изпратим мощен сигнал на предстоящите инаугурационни акции на протест", гласи обявлението.
За участие в конкретно мероприятие се предлага "стандартна ставка от 50 долара на час".
За да бъде получен хонорар, трябва "протестиращият" да участва минимум в 6 акции.
Обявленията са публикувани в близо 20 от най-големите американски градове, включително Лос-Анджелис, Ню Йорк, Чикаго, Хюстън.
Washington Times подчертава, че не е успял безспорно да потвърди истинността на обявите на backpage.com, а на посочения телефон отговарял автоматичен секретар.

През 2017 година вестникът публикува мисията на Demand Protest, обявена недвусмислено на сайта и: 
"Когато вашата стратегия изисква платен протест, ние го организираме и реализираме".
Самодефинирането и като група, генерираща

"възмущение" от името на леви каузи,

превърна съществуването и в привлекателна история за много десни медии. 

Оказа се, че групата е "доказателство", че несъгласието срещу Тръмп е "произведено" от съмнителни леви организации и може да бъде доходоносно: една реклама на Backpage.com, публикувана от името на Demand Protest, обещаваше работа на пълен работен ден плюс здравни осигуровки.
Това е перфектната история за споделяне, ако сте склонен да мислите, че е нужно на някой да бъде платено, за да протестира срещу Тръмп.
Няколко автори заявиха, че Demand Protest е "инсценирана вирусна измама".
Консервативният сайт Breitbart цитира, обаче, написаното от организацията, като обясни чрез нея, че заплахите и страховете от насилие инспирирано от Тръмп са плод на тези инсценировки и фейк нюз.
"Фактите говорят за различна история", се казва в статията на Брейбарт. 
"Отляво се подготвят за война и наемане на наемници".
Други сайтове, като The Federalist Papers, помогнаха да се вкара историята в хиперпартизанската екосистема на Facebook и в Drudge Report.
Всичко това се случи без доказателства в подкрепа на твърденията, че Demand Protest съществува и наистина прави всичко това, което рекламира на своя уебсайт. И сайт, и публикуването на обявата за работа би могъл да направи всеки.
Компанията има телефонен номер в Сан Франциско, но Demand Protest LLC - името, посочено от уебсайта, свързано с авторски права - не съществува в публичните записи на Калифорния. 

Обажданията към групата водят до лабиринт за гласова поща, без да се говори с истински човек. 
Междувременно претенциите към уебсайта, регистриран в края на 2016 година, са големи и не съдържат доказателства. 
Анонимните отзиви от някои от предполагаемите клиенти на Demand Protest  идваха от неназована президентска кампания в САЩ ("Удивително беше да гледам оперативниците излизат от рамките на зададеното, за да предадат нашата история до аудиторията".
В отзива се твърди, че за кампанията са работили над 1 800 добре платени "оперативници".
В рекламата, публикувана на Backpage групата твърди, че е "най-голямата частна организация за подкрепа на населението в САЩ", което звучи неправдоподобно.
Някои медии - Verge и Boing Boing, бяха скептични, тъй като историята се разпространява чрез консервативната преса, във Fox News дори се появи човек, който твърдеше, че представлява групата и, че "цялата работа е измама".
Причудливото интервю пред камерата на Тъкър Карлсън с представител на Demand Protest, който се представи като "Дом Тулипсо", изглеждаше режисирано, нещо, което дори самият водещ заяви на глас по време на интервюто.
"Значи, това е измама, вашата компания не е реална, уебсайтът ви е фалшив, твърденията, които сте написали, са лъжи, това е измама", започна Карлсън и после заяви, че екипът му не може да намери никъде лица с името "Дом Тулипсо". 
По време на интервюто "Tулипсо" твърдеше, че вълната на омраза от всички медии подтикнали групата около половин час преди интервюто да размисли и сега те били "за Тръмп".
"В наши дни е дяволски лесно да кажеш каквото си поискаш по националната телевизия и това да се представи като истина", каза той и се обърна в края на интервюто към водещия: 
"Бог да ви благослови за проверка на фактите, дори и да сте го направили, докато бяхме в ефир".

Превод: Faktor.bg