Девствеността на Червената шапчица ли роди новия проект, г-н Стратег?

Ние колко такива човеци сме виждали, изгубихме им сметката, но още вярваме на приказки

Под знака на президента

Под знака на президента

Светослав Пинтев

 В предаването „12+3“ на БНР прочутият политолог проф. Александър Маринов, бивш председател на Софийската организация на БСП, сега на Стратегическия съвет при президента  на републиката, твърдо отрече обявеният проект на бившите вече служебни министри Кирил Петков и Асен Василев да е насочен от президента Румен Радев. 
Как иначе, тогава самият Стратег Маринов щеше да е измъдрил стратегията, нали това работи. И трябваше да признае, че го е създал „с ей тия две ръце“. А той няма нищо общо, нали ви каза. 
Изрази се така: „Става дума за свободно решение на двама 

свободни човеци 

– те не са пратени от Радев да правят партия“.
Даже не излъга, формално погледнато. Те няма и да правят такава, нали вече казаха, че нямат време, но сигурно той още не е разбрал. Ще използват за ракета-носител някоя съществуваща, както направи Негово Величество навремето.
Ние колко такива човеци сме виждали, изгубихме им сметката. Но още вярваме в приказки. И защо не?
 Сигурно министрите-месии наистина са изпратени от Червената шапчица, г-н Стратег, приказната героиня, на която Кумчо Вълчо така подло изяде бабата.
Не от някаква 

Червена фуражка,

  онази династия невидими кукловоди от ДС и сие, която според мнозина управляват прехода ни, като без тяхната благословия изобщо нямало как да влезеш в политиката, не. Покойният писател Христо Калчев наричаше този център на власт „Пентхаус“.
Но, млъкни сърце. От приказната героиня Червената шапчица са изпратени,  разбира се, великолепните във всяко отношение Петков и Василев, както беше с царските юпита Милен Велчев и компания.  Вече нямам съмнения.
Австрийският психоаналитик Ерик Фром твърди, че универсалното,  тълкуване на въпросната приказка е универсално, просто и неоспоримо - Червената шапчица се явява 

символ на… менструацията,

 а това е доста забавно, дори в нашия контекст. 
Предупреждението, отправено от майката към момичето да не се отклонява от пътя, да не загуби кошницата си, било всъщност завоалирано поръчение да пази девствеността си, в което наистина има логика. Гадният вълк,  искащ да отклони гиздавата млада хубавица от пътеката, е символ на мъжа-прелъстител. Червената шапчица се поддава на сладките му приказки, но веднага следва строго наказание: отклонението от правия път се наказва с поглъщане. Което също прилича на нашия случай. Само не разбрах Лупи

защо поглъща бабата,

 но това са дребни детайли.
Бившият служебен премиер и  преподавател по Конституционно право в СУ Георги Близнашки обаче настоя в  "Опорни хора" по Bulgaria ON AIR: „Големият проблем е паралелната държавата – хората, които дирижират прехода в България. Те започнаха да измират. Вземат грешни решения и тези решения не могат да се преразгледат. В тези 30 години кой кадрува и се разпорежда с държавата - остатъците от Държавна сигурност. Онези хора, които започнахме реформите в началото на 90-те, не успяхме да се справим с тях", разкри проф. Близнашки.
Проф. Маринов,  

Стратега на президента,  не опита да скрие  топлите си чувства 

към инициативата на харвардските  юпита Петков и Василев и техния проект във въпросното интервю.
 „Надявам се, че обществото ще спечели. Българската обществено-политическа система има нужда от сериозно освежаване, от нови субекти, нови партии, нови лица и нов начин на правене на политика. Ако този проект успее и се утвърди, аз съм оптимист, че обществото ще има по-добър избор“ заяви той. 
Дори в БСП не виждат вече така розово Кирил Петков. Може би, защото вече признаха, поне пред себе си, че са прелъстени и изоставени като Червената шапчица, а той и Прическата ще късат живо месо от електората им и като нищо могат да ги изтикат в политическия миманс. Завинаги.
„Като министър на икономиката в досегашното служебно правителство 

Кирил Петков не се справи с най-важната си задача,

 а именно - да се разплати с бизнеса“, реагира Станислав Младенов, експерт в Съвета по икономика към Градската организация на БСП – София.
В интересни времена живеем, независимо дали харесваме китайски поговорки…
Пак се сещам за Христо Калчев, който пише в „Ликвидирайте генерала“:
„Нощта беше хладна, дъждовна, Витоша свъсена застрашително, нагрозена, готова всеки миг да изсипе огнения си гняв върху последното убежище на бившето ЦК на БКП, вилата на Христо Христов и новото седалище на Пентхаус“. 
.