"Димна завеса" пред членството на Македония в ЕС, а зад нея шестват идеологиите на българския и югославския комунизъм

Исторически и политически догми блокират диалога София- Скопие

Адв. Станислав Станев

Провалът на България и Македония (за започване на преговори за членство в ЕС) се дължат на няколко "комплекта" причини. 

1. Политически 

 България не можа (т.е. не поиска) да обясни на партньорите ни в ЕС в какво точно се състои проблемът. И по-точно, че за да започне преговори, Скопие трябва да докаже, че се е излекувало от идеологията на Югославия, която може да носи само страдания и кръв. 

 Македония не пожела да откачи "оковите" на югославския комунизъм, които продължават да държат много от хората там в духовно робство. Това е така, защото управляващите в Македония искат Сърбия да влезе преди тях в ЕС - за да може по този начин Белград да им поставя условия. Бъдете сигурни, че огромната част от политиците в Македония ще бъдат щастливи Сърбия да им поставя ултиматуми. 

2. Исторически

Свързани с историята Българските историци не събраха смелост да дадат пример на македонските си колеги как трябва да се борим с фалшификацията на историята. Нито един знаков български учен (включително и особено от комисията) не излезе да каже, че повече от 50 години българските историци лъжеха, че в България е имало фашизъм и че криеха от народа героизма на българите от Македония. Вместо това, знакови лица от българската историческа наука продължават да говорят и пишат пропаганда по научните форуми, като по този начин реално помагат на идеологията в Скопие. При положение че България продължава да уважава и да се кланя пред лъжата в своята историческа наука, е наивно да очакваме, че в Македония ще се откажат от нея просто ей така. Обратно, ако българските историци бяха събрали смелост да заявят лъжата и да се откажат от нея, това щеше да е пример на доблест за колегите им край Вардар. С мълчанието си "нашите" помогнаха и помагат на "техните" в съхранявате и опазването на духа на югославизма и сърбизма на мястото на истината.
 Това се реалностите, които нито един български политик не е осъзнал или не се е осмелил да ги каже. Другото е "димна завеса".